33% IT'ers kreeg compensatie inflatie | Berenschot nieuws

Slechts 33% van IT'ers kreeg compensatie voor inflatie

Nieuws
Slechts 33% van IT'ers kreeg compensatie voor inflatie

Deel dit nieuwsartikel

Datum

19 september 2023

Leestijd

3 minuten

De inflatie was in 2022 met 10% de hoogste na 1975, maakte het CBS in januari dit jaar bekend. Dat treft ook IT’ers. Maar op compensatie hoeven zij niet te rekenen, blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat door 781 respondenten volledig werd ingevuld.

Vrijwel alles in 2022 werd duurder – met name de energieprijzen stegen, maar ook de kosten voor boodschappen en brandstof stegen flink. Ook IT’ers hebben daar de laatste jaren zorgen over, blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek. In 2021 gaf slechts 15% van de IT’ers aan zich veel zorgen te maken over de economische omstandigheden, waarmee het vijfde plaats in de lijst met grootste zorgen stond. Vorig jaar steeg dat naar 21% en dit jaar maakt 22% zich daar veel zorgen over. Daarmee staat het onderwerp nu op de tweede plaats.

Ondanks de zorgen, kunnen de meeste IT’ers waarschijnlijk nog prima rondkopen: gemiddeld verdienen zij nog altijd tussen de 44.400 en 118.100 euro bruto per jaar verdienen. Ter vergelijking: het modaal inkomen was in 2022 38.500 euro bruto per jaar, aldus het Centraal Planbureau. In 2023 is dat 40.000 euro bruto per jaar. 7 op de 10 respondenten zagen het inkomen in 2022 bovendien stijgen, meestal als gevolg van de jaarlijkse indexatie (37%) of na een beoordeling (22%). Opvallend is overigens wel dat maar liefst 30% vindt dat hij/zij/hen niet marktconform wordt beloond.

Salaris is het belangrijkste

Toch is het niet zo dat de inflatie geen effect heeft op IT’ers. Uit het onderzoek blijkt dat de prioriteiten van de meeste IT’ers verschoven zijn: het salaris wordt belangrijker gevonden. Zo vinden de respondenten nu alleen de sfeer en collegialiteit (87%) belangrijker voor de tevredenheid in werk dan het salaris (73%), terwijl het salaris vorig jaar nog op de derde plaats stond.

En mocht een IT’er overwegen ergens anders te gaan werken, dan is het salaris daar volgens (62%) met afstand de belangrijkste reden voor. Ontwikkelmogelijkheden staan op de tweede plaats (48%), gevolgd door mobiliteit (39%). Een flinke verschuiving ten opzichte van twee jaar terug, toen de meeste IT’ers de sfeer en ontwikkelmogelijkheden nog belangrijker vonden.

Dokter vermoedt dat deze verschuiving te maken heeft met dat medewerkers “doorgaans hun verlies in koopkracht gecompenseerd willen krijgen van de werkgever”. “Daarnaast speelt het feit dat het thuiswerken onder IT’ers ook meer de norm is geworden een rol. De meeste IT’ers kunnen vrijwel overal hun werkzaamheden uitvoeren, waardoor de nadruk onder deze groep meer is komen te liggen op salaris dan op de sfeer/ collegialiteit op het werk zelf.”

Werkdruk en een gebrek aan kennis

Maar wat IT’ers betreft is er nog een groter probleem om zorgen over te hebben: het gebrek aan kennis op de werkvloer. Maar liefst 34% maakt zich hier veel zorgen over, terwijl dat vorig jaar nog 29% was. En die zorgen kunnen best terecht zijn: uit onderzoek van AND Digital bleek in maart dit jaar dat Nederland een tekort van 124.000 digitaal vaardige professionals kent, wat ons jaarlijks 10,2 miljard euro zou kunnen kosten. De IT-sector roept politieke partijen dan ook op om aandacht te besteden aan digitale geletterdheid in hun verkiezingsprogramma’s en in het uiteindelijke regeerakkoord.

De zorgen van IT’ers hebben ongetwijfeld ook te maken met de hoge werkdruk die zij ervaren. Maar liefst 39% van de respondenten geeft aan de werkdruk hoog te vinden, 9% vindt het zelfs te hoog. De belangrijkste reden dat die werkdruk zo hoog is, is het tekort aan IT’ers: volgens 76% heeft vooral onderbezetting hier wat mee te maken. Meer aandacht voor digitale vaardigheden – zeker in het onderwijs – kan op de lange termijn bijdragen aan een oplossing hiervoor. Als meer kinderen vaker met IT in aanraking komen, is de kans ook groter dat ze voor een baan in de sector kiezen.

Onderbezetting is echter niet het enige wat voor een hoge werkdruk zorgt. De helft van de IT’ers klaagt ook dat de planning vaak onrealistisch is. Volgens 33% is daarnaast sprake van onduidelijke opdrachtomschrijvingen.

IT’ers blijven honkvast

Het belang van een goed salaris en de hoge werkdruk zorgen er echter nog niet voor dat IT’ers massaal naar een nieuwe baan overstappen. Slechts zo’n 9% van de respondenten zoekt nu actief naar een andere baan. Toch maken werkgevers wel een kans om IT’ers te lokken – zeker als er dus een goed salaris geboden wordt: 58% zegt open te staan voor een mooie kans, mocht deze langskomen.

 

IT Salary Survey

Benieuwd naar alle resultaten uit het jaarlijkse salarisonderzoek onder IT'ers? Download gratis het meest recente rapport met uitkomsten van de IT Salary Survey 2023.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief