Inflatie wordt als tactisch probleem gezien | Berenschot nieuws

Het inflatiespook wordt als tactisch probleem gezien

Nieuws
Het inflatiespook wordt als tactisch probleem gezien

Deel dit nieuwsartikel

Datum

26 mei 2023

Leestijd

1 minuut

Slechts 4% van de respondenten die hebben deelgenomen aan het onlangs uitgevoerde Strategie Trendsonderzoek geeft aan dat inflatie strategische impact heeft. Tegelijkertijd neemt 86% van de deelnemers wél maatregelen om hiermee om te gaan. Inflatie wordt dus als een tactisch probleem gezien.

Kostenstijgingen

Al ruim een jaar zien we hoge inflatie en kostenstijgingen in alle sectoren. Met name de sterk gestegen energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zorgen voor de hoogste inflatiecijfers in jaren. Ook de naweeën van de coronapandemie en verstoringen in de toeleveringsketens spelen hierbij een rol.

In het onderzoek hebben we gevraagd in welke mate kosten stijgen, hoe organisaties omgaan met de inflatie en welke maatregelen zij nemen. Uit de antwoorden blijkt dat 94% van de deelnemers te maken heeft met kostenstijgingen. Deze kostenstijgingen zijn fors, maar liggen voor een groot deel onder de inflatiecijfers:

  • 19% ziet kosten stijgen met maximaal 5%
  • 39% ziet kosten stijgen tussen de 5 en 10%
  • 36% ziet kosten stijgen met meer dan 10%

Het advies aan organisaties is om de daadwerkelijke kostenstijgingen en de effecten daarvan inzichtelijk te maken door middel van scenario’s. En om strategische keuzes hierop aan te passen. De tijd zal leren of organisaties de impact van inflatie in het jaar 2023 op waarde hebben geschat.

Strategie Trendsonderzoek

Het jaarlijks terugkerend Strategie Trendsonderzoek is in het voorjaar van 2023 gehouden, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot. In totaal hebben dit jaar circa 500 respondenten deelgenomen aan het Strategie Trendsonderzoek. In het onderzoek wordt deelnemers onder meer gevraagd naar welke (strategische) onderwerpen bij hen spelen, hoe zij zich positioneren, en hoe zij de eigen strategie doorvertalen en invullen in de organisatie. Deelnemers zijn afkomstig uit de top van het Nederlands bedrijfsleven en uit semipublieke, onderwijs- en zorgorganisaties.

Wilt u het volledige trendsrapport digitaal via e-mail ontvangen? U kunt het Strategie Trendsrapport 2023 hier online aanvragen.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief