Onderzoek energierekening 2035 | Berenschot nieuws

Energierekening blijft naar verwachting hoog

Nieuws
Hogere energiekosten huishouden

Deel dit nieuwsartikel

Datum

05 februari 2024

De energierekening voor huishoudens blijft naar verwachting hoog tussen 2023 en 2035. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van Essent. Hogere belastingen op aardgas, stijgende netbeheerkosten en structureel hogere energieprijzen zijn hiervan de belangrijkste oorzaken.

Energierekening van 2035

Berenschot heeft ontwikkelingen op het gebied van beleid, belastingen en energieprijzen vertaald naar de ‘energierekening van 2035’. Hierin komen enkele belangrijke inzichten naar voren. Zo blijven warmtepompen en zonnepanelen een goede remedie tegen een hoge energienota. Ook wordt het vaste deel van de energierekening groter, waardoor deze robuuster is voor prijsschokken, maar energiebesparing minder loont.

Hoe houden we energie betaalbaar?

De discussie over betaalbaarheid van energie blijft onverminderd actueel. Daarom heeft Berenschot naast het onderzoek ook een discussiepaper gepubliceerd waarin zij reflecteert op de uitkomsten en aanbevelingen doet voor beleidsmakers. Het terugsluizen van energiebelastingen, beperken van netbeheerkosten en het flexibiliseren van de energievraag zijn hiervan de belangrijkste denkrichtingen.

Downloads & externe links

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief