Mijn persoonlijke drijfveer is de Nederlandse maakindustrie competatief te houden. Dat doe ik niet alleen, dat doe ik met meerdere Berenschot collega’s, maar mijn specialiteit hierbinnen is technologie en innovatie. Dit doe ik voor bedrijven, consortia en clusters, en heb inmiddels daar 22 jaren ervaring mee. Niet in de laatste plaats als programmamanager van het Innovatie Cluster Drachten. Daarnaast zijn door mijn jarenlange roadmapping ervaring de domeinen van Toeleveren en Uitbesteden (T&U), duurzaamheid en strategie ook bij mij in goede handen
Mijn kernkwaliteiten zijn: strategisch inzicht, creatief, leergierig, resultaatgericht. Dat wil zeggen dat ik niet alleen in staat ben om een scherpe analyse te doen van wat er moet gebeuren maar ook ervaring heb in hoe je de akties in gang zet en uitvoert. Ook een lange reis begint met een eerste stap.
Tien jaar geleden bracht Berenschot voor het eerst een boekje rond innovatiemanagementmodellen op de markt. Het bleek een bestseller! Heel wat boekjes hebben inmiddels hun weg gevonden naar studenten, medewerkers, onderzoekers, managers en directeuren, die het gebruiken als naslagwerk of inspiratiebron. U kunt een geactualiseerde versie van het boekje hier gratis downloaden.
Een presentatie van Joost Krebbekx, adviseur bij Berenschot en tevens programmamanager van het Innovatiecluster Drachten, bij Machine Constructies Marknesse (MCM) inspireerde vertegenwoordigers van MCM, Geesinknorba, Suplacon en Polder Staal tot het organiseren van een bredere bijeenkomst voor acht bedrijven. Samen met Van Hees Machinery, TCM en GB Steel Group – de verbindende factor is staalproductie – gaven zij Berenschot de opdracht een plan te schrijven voor de oprichting van een innovatiecluster voor de maakindustrie in de oudste polder van Nederland. Aanleiding voor deze vraag was de krappe arbeidsmarkt en de transitie richting industrie 4.0.
De klant is actief in de MRO (Maintenance, Repair & Overhaul)-markt in de luchtvaart. Het bedrijf pleegt onderhoud aan componenten en systemen van vliegtuigen terwijl deze in gebruik zijn, tussen vluchten door, zodat een vliegtuig zo veel mogelijk vliegt en zo min mogelijk stilstaat. Daarnaast houdt het bedrijf zich ook bezig met de ontwikkeling van innovatieve toepassingen en handel in vliegtuigonderdelen.
Bijna drie kwart van de industriële ondernemers verwacht dat hun omzet in april daalt ten opzichte van de maand ervoor. Een significante stijging ten opzichte van drie weken eerder, toen een derde van de deelnemende bedrijven een omzetdaling (maart versus februari) noteerde. Wel is de verwachte daling nu minder sterk dan drie weken geleden: 25% versus 40%. Dat blijkt uit de tweede ronde van de survey ‘Samen slimmer’ onder bijna tachtig ondernemers, die Berenschot in week 17 (20-26 april) uitvoerde.
Noord-Nederland kent veel hightech bedrijvigheid. Vijf jaar geleden hebben zes bedrijven een eerste stap gezet om te gaan samenwerken op het gebied van technisch talent en het verankeren van bedrijven in de regio. Het Innovatie Cluster Drachten (ICD) was geboren. Anno 2018 werken achttien hightech bedrijven met 3.800 werknemers samen aan veertig onderwerpen. Berenschot ondersteunt hen bij het inrichten van een compleet ecosysteem van hightech bedrijven (en bedrijvigheid) met vier samenwerkingsdoelstellingen: het boeien en binden van technische werknemers, kennis delen, faciliteiten delen, R&D-bedrijven, de regio en het cluster nationaal op de kaart zetten. Hierbij wordt regionaal bovendien met twaalf andere organisaties samengewerkt.