Bijdragen aan veiligheid is voor mij een belangrijke drijfveer. Ik zet mijn analytisch vermogen graag in om crisismanagement te versterken en ik kan bevindingen concreet op papier zetten. Binnen Berenschot werk ik voor organisaties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in Nederland. Door incidentevaluaties en beleidsadvies help ik deze organisaties bij hun vraagstukken. Rationeel en gebaseerd op feiten geef ik advies, bijvoorbeeld door middel van de benchmark veiligheidsregio’s of door het opstellen van businesscases. Verder help ik organisaties graag bij het vormgeven van een efficiënte crisisorganisatie en een effectief crisishandboek. Ik ben ervan overtuigd dat echt leren van incidenten en een realistische voorbereiding op crisis leidt tot effectieve crisisbeheersing.
Het is herfst en de voorspelde tweede coronagolf spoelt over ons land. Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken snel gestegen en Nederland heeft rond de 10.000 besmettingen per dag. Reden voor het kabinet, de Veiligheidsregio’s en de gemeenten om de coronamaatregelen meer en meer aan te scherpen.
Nadat een maand geleden bekend werd wie de nieuwe gemeenteraadsleden gaan worden in Nederland, zijn intussen de coalitieonderhandelingen in volle gang. Gemeenteraadsleden wacht een gewichtige taak als volksvertegenwoordiger, onder meer op het vlak van lokale veiligheid.
In de haven van Rotterdam is cybersecurity voortdurend en in toenemende mate een punt van aandacht. Zo heeft het programma FERM Rotterdam Port Cyber Resilience tot doel de digitale weerbaarheid te vergroten. Dit gebeurt onder andere door het oefenen met crisismanagement in realistische scenario’s. Het programma gaat uit van ‘samen sterk’, omdat een gezamenlijke inzet van Havenbedrijf Rotterdam, bedrijfsleven en hulpdiensten de meest effectieve aanpak is in een cybercrisis.