De kick van een ‘aha-erlebnis’, het moment van inzicht, is wat mij drijft om problemen tot in detail uit te pluizen. Als historicus heb ik bovendien altijd beeld voor de lange termijn waarin analyse van heden en verleden tot toekomstbestendige oplossingen leidt. Zo wordt bestuurlijke vernieuwing haalbaar en blijvend. Het opzetten en uitvoeren van goed doordacht beleidsonderzoek, van impact assessment tot (lerende) evaluatie, reken ik tot mijn specialiteit.
Vraagstukken waar mijn hart sneller van gaat kloppen richten zich op het organiseren van succesvolle burgerparticipatie en op de doorwerking van Europese wet- en regelgeving in de Nederlandse context. Denk daarbij aan stikstof, waterkwaliteit en natuurherstel, en hun onderlinge samenhang. Hoe complexer de opgave, des te mooier de uitdaging!
De Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater, dwingt alle EU-lidstaten om de waterkwaliteit uiterlijk eind 2027 op orde te hebben. Het niet halen van de doelen heeft ecologische, maar ook maatschappelijke en juridische gevolgen. Een nieuwe crisis lijkt in de maak.
De Europese Parlementsverkiezingen van 2024 kunnen weleens de verkiezingen van de Europese boer worden. Door heel Europa is sprake van boerenprotesten. De beweegredenen zijn divers. Sterker nog, er heerst ook verdeeldheid: Franse boeren blokkeerden invalswegen waarlangs Spaanse producten werden ingevoerd. Nederlandse boeren protesteren tegen stikstof- en mesteisen. De verbindende factor zijn de zorgen over het voortbestaan van het eigen bedrijf, en wellicht ook de angst voor verandering. In hoeverre hebben deze protesten invloed op het Europese stemgedrag?
De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn een feestje van de representatieve democratie; uw stem telt! Voor velen is de daaropvolgende banencarrousel ondoorzichtig en deze voelt voor sommigen zelfs als ondemocratisch. Om dit beeld van een ondemocratisch ‘Brussel’ te doorbreken, is er EU-wetgeving die inspraak en participatie verplicht. Deze wetgeving, die ook doorwerkt in Nederland, staat onder druk.
Welvaart heeft een nieuwe definitie: een holistische benadering waarin economie, welzijn en planeet centraal staan. Dit zogeheten brede-welvaartdenken is de leidraad voor beleidsvorming, zowel op internationaal als nationaal niveau. Dit heeft directe gevolgen voor decentrale overheden, zeker aangezien inwoners zelf hun welzijn ook steeds breder invullen.
Het ministerie van BZK werkt aan de ontwikkeling en invoering van een beleidskader voor de taaktoedeling aan decentrale bestuursorganen. In opdracht van BZK heeft Berenschot onderzocht hoe vergelijkbare beleidskaders binnen de Rijksoverheid eruitzien, met als doel hier waardevolle inzichten uit te halen.
Het is een open deur dat er crises nodig zijn om grote stappen te zetten in Europees beleid. Waar jarenlang het adagium gold dat de rol van de Europese Commissie slechts lag in het creëren van randvoorwaarden voor het optimaal laten functioneren van de interne markt, lijkt nu een kanteling in denken aanstaande als het gaat om marktingrijpen op Europees niveau.
Single Digital Gateway oftewel SDG is een online portaal dat EU-burgers en bedrijven toegang biedt tot digitale overheidsdienstverlening in alle EU-lidstaten. Alle lidstaten krijgen te maken met de verschillende eisen vanuit de SDG. In deze reeks van blogs leggen we uit wat de SDG betekent voor overheidsorganisaties in Nederland. De eerste blog licht toe waarom de Europese Commissie gekomen is tot de SDG-verordening.