Begin 2019 promoveerde ik op beleidsvraagstukken in ouderenzorg. Hierbij richtte ik mij primair op het verbeteren van samenwerking tussen verschillende zorgverleners, maar altijd vanuit het perspectief van degene waar het om gaat: de patiënt. Om interventies die volgen uit onderzoek succesvol te implementeren, leerde ik bovendien hoe belangrijk het is de dagelijkse praktijk niet uit het oog te verliezen en belanghebbenden van meet af aan te betrekken.
Na mijn promotietraject maakte ik de overstap naar beleidsonderzoek en -advies. Sindsdien zet ik mij in voor een verscheidend aan projecten in de zorg. Ik vind het mooi hoe we bij Berenschot de praktijkkennis van adviseurs combineren met gedegen kennis van gefundeerd beleidsonderzoek. Het geeft mij veel voldoening hier onderdeel van te mogen zijn en in mijn rol als beleidsonderzoeker een bijdrage te mogen leveren aan de grote uitdagingen waar de zorg voor staat. Ik ken de politiek-bestuurlijke context van de Nederlandse gezondheidzorg goed en haal er veel energie uit om samen met betrokkenen op zoek te gaan naar gedragen visies en resultaten.
Op donderdag 20 en vrijdag 21 maart 2025 organiseert Berenschot voor haar Nederlandse relaties in de zorg een 24-uurssessie in Brussel. Tijdens deze inspirerende tweedaagse belichten we de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse gezondheidszorg. Grijp deze unieke kans aan om direct in contact te komen met Europese beleidsmakers, politici, wetenschappers en experts. En verdiep uw kennis over de toekomst van de zorg in het hart van de EU. U bent van harte uitgenodigd!
In opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft Berenschot de impact onderzocht van het huidige omgevingsbeleid van de provincie op de gezondheid van haar inwoners. In de meeste beleidsvelden blijken kansen te liggen om die impact te vergroten. Die potentie wordt al onderkend in het beleid, maar in de praktijk niet ten volle benut. Meer aandacht voor het thema gezondheid in de uitvoering kan hier verandering in brengen.
De gezondheidzorg is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale Nederlandse CO2‑uitstoot en de groeiende afvalstromen vanuit de zorgsector vormen een groot probleem. In 2015 werd met de eerste Green Deal een brede beweging in gang gezet om de zorg te verduurzamen en met de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 zijn nieuwe afspraken en doelstellingen vastgelegd tot 2030. Onderdeel hiervan is dat het Ministerie van VWS wet- en regelgeving waar nodig en mogelijk aanpast om verduurzaming van de zorg of het leveren van duurzame zorg te bevorderen. In dat kader vroeg het ministerie Berenschot een brede verkenning uit te voeren naar knelpunten die het zorgveld momenteel ervaart bij het verduurzamen van zorg of het leveren van duurzame zorg, en tevens de oorsprong hiervan te achterhalen.