Bestuurspraat | Berenschot podcasts

Bestuurspraat: de podcast over het openbaar bestuur

Podcast
Bestuurspraat: de podcast over het openbaar bestuur

Deel deze podcast

Datum

18 januari 2024

Welkom bij Bestuurspraat! In deze podcast nemen de jonge adviseurs Sophie en Mees je mee in het bestuurlijke en politieke landschap van Nederland. Om deze complexe wereld beter te begrijpen gaan ze in gesprek met bestuurders, topambtenaren, hoogleraren en collega’s over relevante maatschappelijke thema’s. Benieuwd hoe Nederland echt bestuurd wordt? Luister mee!

Nieuwe podcastaflevering

Aflevering 1: Wordt het oplossingsvermogen van de overheid doelbewust aangetast door externe adviseurs?

Je ziet het steeds vaker in het nieuws en ook in sommige recente verkiezingsprogramma's werd het expliciet genoemd: de overheid zou het met minder externe adviseurs moeten (kunnen) doen. De rol van advieskantoren in de publieke sector wordt niet altijd als positief beschouwd. In 2023 publiceerden Mariana Mazzucato en Rosie Collington, beiden verbonden aan University College London, zelfs een boek met de titel '#TheBigCon'. De ondertitel liegt er niet om: 'How the consulting industry weakens our businesses, infantilizes our governments, and warps our economies’.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van #Bestuurspraat gaan Sophie Piers en Mees Bouweriks in op de kritiek uit het boek, samen met hun collega Loek Luiten. Ze weerleggen waar nodig argumenten, maar kijken ook kritisch naar hun rol als adviseurs binnen opdrachten voor de overheid. Daarnaast voeren ze een gesprek met Inge Groeneveld, CIO van Dienst Toeslagen, en Floris Bannink, managing director van de tak Openbaar Bestuur bij Berenschot. Ze onderzoeken of de argumenten uit het boek standhouden wanneer ze terugkijken op de opdracht die Berenschot destijds voor Toeslagen heeft uitgevoerd.
Blijf op de hoogte van de laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief