Bestuurspraat | Berenschot podcasts

Bestuurspraat: de podcast over het openbaar bestuur

Podcast
Bestuurspraat: de podcast over het openbaar bestuur

Deel deze podcast

Datum

01 april 2021

Welkom bij Bestuurspraat! In deze podcast nemen we u mee in de wondere wereld van het openbaar bestuur. In gesprek met collega’s, bestuurders en hoogleraren gaan Marte Oost en Mirthe de Kok net wat verder dan het nieuws.

Diederik Samson (Kabinetchef uitvoering EU-klimaatbeleid)

Aflevering 3: Het klimaatstelsel ontrafeld: hoe bereikt Europa haar doelstellingen?

Europa moet duurzamer. Daarvoor presenteren Eurocommissaris Frans Timmermans en Diederik Samsom deze maand hun ambitieuze plan 'Fit for 55': het maatregelenpakket voor een duurzamer Europa. Aan onze bestuurders de schone taak om deze doelstellingen te behalen. Maar hoe doe je dat? Hoe raak je niet verdwaald in dit complexe web van verantwoordelijkheden en belangen? En hoe zorg je ervoor dat de samenleving daadwerkelijk verduurzaamt?

In deze aflevering duiken Mirthe en Marte in de wereld van het klimaatstelsel: een wirwar aan afspraken, regels en procedures. Aan tafel zitten Diederik Samsom (kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans), Louis Meuleman (gasthoogleraar Public Governance aan de Universiteit Leuven) en onze collega Frederik van Dalfsen (stelselexpert). Zij gaan in gesprek over samenwerking in stelsels, stijlen van (be)sturen en het belang van solidariteit en urgentie. Vaste gast Roeland Stolk (managing director Openbaar Bestuur, Berenschot) houdt deze aflevering een mini-college over hoe je publieke waarde kan creëren in stelsels.
Bernard Wientjes (dealmaker compensatiedeal Zeeland)

Aflevering 2: Hoe sluit u een goede deal?

Energieakkoorden, zorgakkoorden, compensatiedeals en natuurlijk het regeerakkoord. Akkoorden en deals zijn overal. Maar hoe worden deze deals gesloten? Wat is een deal of akkoord eigenlijk? En hoe wordt u een goede dealmaker?

In deze aflevering duiken Mirthe en Marte in de wereld van dealmaking: vol lobby, tegengestelde belangen en achterkamertjespolitiek. Zij zitten aan tafel met collega’s Tim Masselink (expert onderhandelen en dealmaking) en Marrit Kamphorst (dealmaker) en gaan in gesprek over de Zeelanddeal, die Marrit samen met Bernard Wientjes sloot ter compensatie van de marinierskazerne die toch niet naar Zeeland kwam. Onze vaste gast Roeland Stolk (managing director Openbaar Bestuur, Berenschot) geeft dit keer een mini-college over de legitimiteit van akkoorden.

Jeroen Bartelse (Tivoli Vredenburg)

Aflevering 1: Wat is de waarde van kunst en cultuur?

Stille zalen, thuiszittende artiesten en een leeg Tivoli. Welke impact heeft de coronacrisis op de kunst- en cultuursector? Waarom en hoe financiert de overheid deze sector eigenlijk? Hoe zijn de artiesten en technici in deze tijd het beste geholpen? En wat kunnen we van de sector verwachten na de coronacrisis?

In de eerste aflevering van Bestuurspraat zitten Marte en Mirthe aan tafel met Jeroen Bartelse (directeur Tivoli Vredenburg) en hun collega Bastiaan Vinkenburg. Zij gaan in gesprek over de publieke waarde van de kunst- en cultuursector, zeker in coronatijd. Ook Roeland Stolk (managing director Openbaar Bestuur, Berenschot) komt voorbij met een mini-college over wat publieke waarde eigenlijk is.  

Blijf op de hoogte van de laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief