Maak gebruik van de uitkering uitvoeringskosten klimaatbeleid

Dienst

Uitkering uitvoeringskosten klimaatbeleid

Maak optimaal gebruik van de uitkering voor gemeenten en provincies die via de tijdelijke regeling Capaciteit decentrale overheden voor klimaat-en energiebeleid (CDOKE) beschikbaar wordt gesteld voor het uitvoeren van klimaat- en energiebeleid.
Afbeelding - Uitkering uitvoeringskosten klimaatbeleid

Vergroot uw uitvoeringskracht

In het coalitieakkoord is in de periode tot en met 2030 in totaal € 5,38 miljard gereserveerd voor de uitvoeringskosten van gemeenten en provincies voor klimaat- en energiebeleid. Daarbij ligt de focus op verduurzaming van de gebouwde omgeving, de energievoorziening, mobiliteit en industrie. Voor de periode tot en met 2025 wordt € 1,04 miljard uitgekeerd, specifiek om de uitvoeringskracht van provincies en gemeenten te vergroten. Gemeenten kunnen de uitkering tussen 3 en 28 april aanvragen bij RVO en hebben – logischerwijs – veel vrijheid in de besteding ervan.

Dat is goed nieuws voor het klimaat en de transitie naar een duurzamer Nederland! We zien dat veel gemeenten graag willen versnellen, maar dat veel initiatieven niet of moeizaam van de grond komen vanwege een gebrek aan uitvoeringscapaciteit. Met de extra middelen kunnen gemeenten de benodigde organisatie opbouwen of uitbreiden, onder andere met inhuur van tijdelijke capaciteit.

Inhuur van tijdelijke capaciteit

Met Berenschot Klimaattalent helpen we gemeenten, provincies, ministeries en netbeheerders met het ontwikkelen van beleid, het inrichten van programma’s, het uitvoeren van projecten en het organiseren van processen gericht op de verduurzaming van Nederland.

Onze klimaattalenten zijn enthousiaste, proactieve, hoogopgeleide young professionals met ervaring in én affiniteit met klimaat-en energievraagstukken. Ze zijn tijdelijk en flexibel inzetbaar. Met hun organisatiekracht en project- en procesmanagementvaardigheden versnellen zij projecten.

Uiteenlopende rollen en functies

U kunt een klimaattalent bijvoorbeeld inzetten als:

  • Beleidsadviseur- of medewerker: Opstellen van beleidsstukken, ondersteuning bij totstandkoming verduurzamingsstrategieën of gebiedsplannen, organiseren van workshops, verslaglegging bijeenkomsten.
  • Project- of programmasecretaris: Het organiseren van bijeenkomsten, verantwoordelijk voor de organisatie van communicatie, afstemming en verslaglegging.;
  • Omgevingsmanager: Organiseren van afstemming tussen (interne) stakeholders, bewaken van overzicht over diverse projecten, sturen op deadlines en behalen van resultaten;
  • Onderzoeker: Onderzoeken en analyses uitvoeren naar mogelijke innovatieve strategieën voor bijvoorbeeld circulaire gebiedsontwikkeling, netcongestie of de verduurzaming van bedrijventerreinen.
  • Junior projectleider: Het opstellen of uitvoeren van een wijkuitvoeringsplan, een aanpak voor energiebesparing, het voorbereiden van een zero emissie zone voor stadslogistiek of een aanpak voor deelmobiliteit.

Een schat aan kennis en ervaring

Klimaattalenten worden begeleid door ervaren adviseurs van Berenschot. Zij hebben toegang tot een schat aan kennis en ervaring over het realiseren van de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland.

Lees ook de ervaringen van onze opdrachtgevers met het inzetten van onze talenten.

Even voorstellen

Dit zijn onze talenten