Met het Grondstoffenakkoord en het Nationaal Programma Circulaire Economie streven bedrijven en overheden een grote ambitie na: Nederland circulair in 2050. Realisatie van dit doel vereist samenwerking tussen overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en inwoners.
Een circulaire economie is een integrale opgave die onder andere productieketens, ruimtelijke ontwikkeling, verdienmodellen, afvalverwerking en de bedrijfsvoering raakt. Bedrijven en overheden zoeken daarom naar de juiste strategie, prioriteiten en rollen om tijdig in te spelen op ontwikkelingen in de transitie. Dit is complex. Zo hebben bedrijven te maken met internationale toeleveringsketens, zijn lineaire grondstoffen nog vaak goedkoper en ruimer beschikbaar en is de afzetmarkt voor circulaire producten beperkt. Hoe sluit je dan als bedrijf aan op een toekomstbestendige economie? Op hun beurt hebben overheden beperkt invloed op het gebruik van grondstoffen en producten door consumenten en bedrijven. Hoe positioneer je als overheid dan de circulaire economie in beleid en de organisatie om effectief bij te dragen?
Om u te helpen bepalen wat de transitie voor uw organisatie betekent, zetten wij onze expertise op het gebied van circulaire economie, strategie- en beleidsvorming en stelselontwikkeling in. U ontdekt waar u invloed op hebt en kan de opgave en context doorgronden. Vervolgens helpen we u in te spelen op deze ontwikkelingen aan de hand van visie- en strategievorming, toekomstverkenning, beleidsonderzoek en -evaluatie, programmering, nieuwe businessmodellen en het faciliteren van samenwerking over ketens heen. Samen werken wij aan een systeem waarin de circulaire economie doelmatig, effectief en snel kan ontwikkelen.
De toekomst rondom circulaire grondstofstromen is nog onzeker. Wij helpen u in het keuzeproces, stellen samen met u een visie en strategie op, positioneren uw organisatie in het speelveld en duiden technische, wetgevende en politieke ontwikkelingen. De resultaten van onze toekomstverkenningen, scenariostudies, effecten- en ketenanalyses en businesscases brengen we inzichtelijk over voor een effectieve en doelmatige transitie.
De transitie naar een circulaire economie wordt versneld met de juiste randvoorwaarden. We helpen u keuzes te maken over instrumenten om deze randvoorwaarden te ontwikkelen en de transitie te kunnen sturen. Met onze adviezen uit het beleidsonderzoek en -evaluatie helpen we u beleid te vormen en bij te sturen.
Samenwerking in ketens, stelsels en (innovatie)ecosystemen zijn voor een circulaire economie van groot belang. Op het snijvlak van bedrijven en overheden helpen we netwerken en industrieclusters te bouwen aan doelmatige en effectieve samenwerking. We koppelen innovatieve partijen, zetten een integraal ecosysteem op en begeleiden de samenwerking naar uitvoering.
De circulaire economie heeft een grote behoefte aan een op data gerichte transitie. Wij structureren data, zetten monitoring op en maken zo op feiten gebaseerde keuzes. Zo bieden wij organisaties de handvatten die ze nodig hebben om de transitie vorm te geven. Dit doen wij bijvoorbeeld met onze Circulaire Economie Monitor. Deze geeft gemeenten inzicht op in de eigen circulaire economie en de potentie tot CO2-reductie.
We kunnen u begeleiden naar het beoogde doel met behulp van een gedragen aanpak en stimuleren samenwerking en dealmaking.