Extra stimulans energiefixteams | Berenschot nieuws

Extra stimulans voor opschaling energiefixteams

Nieuws
Extra stimulans voor opschaling energiefixteams

Deel dit nieuwsartikel

Datum

12 juni 2023

Via een verhoging van de bestaande energiearmoedemiddelen, de derde tranche van de specifieke uitkering (SPUK) Energiearmoede, heeft het kabinet in maart dit jaar € 185 miljoen beschikbaar gesteld aan gemeenten voor extra inzet van energiefixers. Tevens is de deadline voor het uitgeven van alle tranches een jaar uitgesteld, naar 31 december 2025. Berenschot ondersteunt gemeenten bij de effectieve besteding van deze derde en eerdere tranches en bij de organisatie eromheen.

Energieverbruik verlagen

Genoemde middelen stellen gemeenten in staat nog voor de winter extra energiefixers in te zetten en zo kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Energiefixers helpen kwetsbare huishoudens in huur- en koopwoningen op korte termijn hun energieverbruik te verlagen via energieadvies en kleine tot middelgrote energiebesparende maatregelen.

Financiering adviesdiensten

Gemeenten kunnen de SPUK ook inzetten voor financiering van adviesdiensten. “Bij de vorige tranches hebben we onder meer aanpakken energiearmoede ontwikkeld en samenwerkingen binnen en buiten organisaties opgezet met hulp van sociale energieregisseurs”, zegt Eva de Ruiter, managing consultant bij Berenschot. “Bijvoorbeeld tussen de domeinen energie en schuldhulpverlening, de gemeente en de woningcorporatie en/of maatschappelijke partijen. En als gemeenten handen tekortkwamen, boden we extra capaciteit met Berenschot Klimaattalent.”

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief