Ons zorgstelsel in Nederland is een van de beste van de wereld. Tegelijkertijd staat de zorg onder druk en komen we er steeds vaker achter dat arbeidsmarktproblematiek en financiële krapte ons nijpen tot keuzes. Daarom zijn we het onszelf verplicht om onze zorg zo goed mogelijk te organiseren. Zodat zorgprofessionals écht waarde kunnen toevoegen in het leven van patiënten/cliënten. En zodat (publieke) middelen zo goed mogelijk worden benut.
Daarvoor is het van belang dat we het zorgstelsel goed inrichten én vooral dat we het binnen de zorgorganisatie goed met elkaar organiseren. Door processen effectief en efficiënt vorm te geven, door een organisatiestructuur te kiezen die professionals helpt om beter samen te werken, door onnodige administratie te minimaliseren en door overhead zodanig in te richten dat deze het zorgproces zo goed mogelijk faciliteert tegen een acceptabele prijs.
Graag help ik zorgaanbieders hiermee, waarbij mijn kracht zit in de analyse: hoe doen we het nu én hoe kan het beter. Dit doe ik het liefst samen, met u als opdrachtgever én met slimme collega’s uit verschillende vakdisciplines, van data-analist tot HR-specialist. Om daarna, met elkaar, te borgen dat deze verbeteringen werkelijkheid worden in uw organisatie.
Veel zorgorganisaties compenseerden de afgelopen jaren een tekort op hun zorgexploitatie met een positief resultaat op de vastgoedexploitatie. De tijd dat een negatieve zorgexploitatie oogluikend kan worden toegestaan, is echt(er) voorbij. Zeker nu de kosten voor huisvesting stijgen en de normatieve huisvestingscomponent (NHC) in het tarief daalt. GHZ-organisatie Frion uit Zwolle maakte de afgelopen jaren succesvol de omslag naar een rendabele zorgexploitatie. Hugo Broekman (bestuurder) en Mirjan de Heus (bestuurssecretaris) vertellen over hun aanpak.
Als werkgever onderscheidt Aveleijn zich steevast positief op indicatoren als ziekteverzuim, verloop en medewerkerstevredenheid in de Benchmark Care. Wat is het geheim? Hoe weet Aveleijn de circa 2.200 medewerkers, 200 stagiaires en 800 vrijwilligers te boeien en te binden? Carla Grummel, Manager HR, geeft een kijkje achter de schermen.
Begeleiding verandert, zo ook de maatwerkvoorziening binnen de Wmo. Kregen kwetsbare mensen in de wijk voorheen persoonlijk en individueel hulp, nu richt begeleiding zich steeds meer op de context van deze mensen en herstel van zelfstandigheid. Ook ouderen kunnen niet langer alleen worden gezien als een groep kwetsbare mensen wier capaciteiten achteruitgaan. Bovendien willen zij ook zelf zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar hoe organiseer je als zorgaanbieder toekomstbestendige begeleiding, rekening houdend met deze ontwikkeling? En wat betekent dit voor begeleiding aan ouderen? Voor KwadrantGroep heeft Berenschot deze vragen beantwoord en de afdeling individuele begeleiding gereorganiseerd naar ouderenbegeleiding.