Vanwege mijn ervaring met bestuurlijke tafels in de publieke sector, ben ik een goede gesprekspartner voor bestuurders en toezichthouders. Mijn aanpak: eerst luisteren en reflecteren, dan, liefst samen, naar oplossingen zoeken. Als consultant kan ik vanwege mijn brede ervaring passende oplossingen aanreiken voor vraagstukken in verschillende sectoren, juist omdat ik weet hoe het in de dagelijkse praktijk werkt.
Ik werk voor en met universiteiten en ministeries maar ook voor brancheverenigingen en private partijen aan het bevorderen van organisatorische excellentie. Het afgelopen jaar voerde ik een aantal beleidsevaluaties uit maar ook onderzoeken vanwege ongewenst gedrag en sociale veiligheid bij universiteiten. Mijn expertise ligt bij governancevraagstukken in de publieke sector.
Mijn persoonlijke motivatie is aandacht en echte motivatie voor wat onze samenleving nodig heeft, te koppelen aan een effectieve inzet van middelen.
Met het in 2021 gestarte programma Erkennen & Waarderen beogen Nederlandse wetenschappelijke instellingen naast meetbare resultaten ook zachte aspecten mee te nemen in de beoordeling van medewerkers. De Cultuurbarometer, een door Berenschot ontwikkelde digitale enquête, meet of deze doelen worden bereikt, waar eventueel bijsturing nodig is en wat de ervaringen en beleving van medewerkers zijn. Naast positieve reacties komen er uit de eerste meting ook verbeterpunten naar voren.
De Wet versterking bestuurskracht (Wvb) is vanaf 1 januari 2017 van kracht, deze heeft als doel het faciliteren en stimuleren van een goede bestuurscultuur. Op verzoek van OCW evalueerde Berenschot de Wvb, met specifieke aandacht voor succesfactoren van een goede medezeggenschap in het hoger onderwijs.
Een reorganisatie binnen een universiteitsonderdeel was de directe aanleiding tot controverse en leidde tot klachten over en bij de leiding. Wij lieten alle betrokkenen in een vertrouwelijke setting hun verhaal doen. Op basis daarvan kwamen we tot een analyse van de situatie en tot een aantal aanbevelingen die inmiddels intern zijn opgepakt.
De leefbaarheidsproblematiek in kwetsbare wijken neemt momenteel toe, onder meer doordat de volkshuisvesting door rijksbeleid steeds meer is gericht op kwetsbare groepen. Daarnaast leidt decentralisatie van de zorg tot bezuinigingen in deze sector en zorgt extramuralisering voor grote druk op de goedkopere woningvoorraad.
Steeds vaker zoeken scholen, kinderopvanginstellingen en peuterspeelzalen naar samenwerkingsmogelijkheden. Door intensiever samen te werken beogen zij een betere kwaliteit en continuïteit aan ouders en kinderen te bieden. In opdracht van het Ministerie van OCW deed Berenschot onderzoek naar de bestuurlijk-juridische vormgeving van de samenwerking tussen primair onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzalen.