Quickscan Schuldhulpverlening bij SED organisatie | Berenschot

Quickscan schuldhulpverlening voor de SED organisatie

Case
Quickscan schuldhulpverlening voor de SED organisatie

Deel deze case

Datum

02 juli 2025

Opdrachtgever

SED organisatie

In 2023 nam de SED organisatie, de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (ruim 450 medewerkers, bijna 60.000 inwoners), deel aan de benchmark Sociaal Domein van Berenschot.

Om ook de afdeling Schuldhulpverlening onder de loep te nemen, besloot de SED organisatie de Quickscan schuldhulpverlening van Berenschot in te zetten. “De landelijk ontwikkelde basisdienstverlening is nog niet wettelijk verplicht, maar dat zal in de toekomst mogelijk wel het geval zijn. Dan is het goed om te zien hoe we ervoor staan”, verklaart Mandy Meijer, beleidsadviseur schuldhulpverlening bij de SED organisatie. “Ander voordeel is dat we dankzij het benchmarkonderdeel van de quickscan ook kunnen zien hoe onze dienstverlening op het terrein van schuldhulpverlening zich verhoudt tot die van andere gemeenten.”

Helder beeld

Tijdens de quickscan analyseerde Berenschot de beleidsdocumenten van de SED organisatie, werden financiële data doorgenomen en werd tevens een aantal interviews met betrokkenen binnen de organisatie afgenomen. Het compacte eindproduct bood onder meer een helder beeld van de stand van zaken rond een twintigtal punten vanuit de basisdienstverlening plus een analyse daarvan en een vergelijking met andere gemeenten op bijvoorbeeld financieel vlak. “Op veel onderdelen bleken we al te voldoen aan de basisdienstverlening, onder meer wat betreft laagdrempelige toegang en divers aanbod”, zegt Meijer. 

Aanbeveling voor verbetering

Het eindproduct bevatte eveneens een aantal aanbevelingen voor de SED organisatie. “Het monitoren van cliëntgegevens in een cliëntvolgsysteem is bij ons nog niet optimaal vormgegeven, waardoor de dienstverlening uiteindelijk efficiënter ingericht kan worden”, schetst Meijer. “Ook werd de aanbeveling gedaan om meer af te stemmen op doelgroepen en culturele achtergrond. Sommige inwoners mogen bijvoorbeeld vanuit hun religie geen rente betalen, de inzet van een saneringskrediet blijkt dan lastig. En in het kader van vroegsignalering kregen we het advies meer te kijken naar andere contactmogelijkheden.” 

Korte doorlooptijd

De quickscan schuldhulpverlening bij de SED organisatie werd in eerder dit jaar in zeer korte tijd uitgevoerd. “Halverwege 2025 jaar wilden we ons nieuwe uitvoeringsplan schuldhulpverlening presenteren en daar de cijfers en aanbevelingen uit de quickscan in meenemen. Dat is ruimschoots gelukt”, stelt Meijer. “Daarbij heeft Berenschot niet alleen de cijfers inzichtelijk gemaakt, wat heel relevant is, maar ook suggesties gedaan voor verbetering van onze dienstverlening en instrumentarium.”

Scherp blijven

Komende tijd wordt gekeken welke aanbevelingen bij de SED organisatie passen en waar de organisatie mee verder wil, ook met het oog op draagkracht en personele inzet. “Het werk van Berenschot helpt ons echt om scherp te blijven op de doorontwikkeling van onze dienstverlening. Komende tijd gaan we bovendien aan de slag met het verbeteren van de samenwerking met onze ketenpartners, een andere aanbeveling uit de quickscan.”

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief