Keune kiest voor 5S om performance te optimaliseren | Berenschot cases

Keune kiest voor 5S om performance te optimaliseren

Case
Keune kiest voor 5S om performance te optimaliseren

Deel deze case

Datum

20 juni 2024

Opdrachtgever

Keune

Keune Haircosmetics, opgericht in 1922 in Amsterdam, is een toonaangevend internationaal Nederlands familiebedrijf, gespecialiseerd in professionele haarverzorging. Innovatie, kwaliteit en duurzaamheid staan hoog op de agenda; het bedrijf is B Corp gecertificeerd. Om de verwachte groei vanuit de productiefaciliteit in Soest te faciliteren, schakelde Keune Berenschot in voor het verder optimaliseren van de performance van de fabriek.

Één werkwijze

Eerder al had Keune meerdere verbeteracties opgestart, die het bedrijf nu wilde samenbrengen onder één noemer, één programma en één werkwijze. In samenwerking met Berenschot introduceerde Keune daarom het World Class Manufacturing (WCM) programma. Dit programma staat voor een nieuwe cultuur en nieuw gedrag, waarbij de focus ligt op continu verbeteren met grote autonomie van de medewerkers.

5S als basis

Het Keune WCM-programma werd gebaseerd op principes zoals 5S, visueel management en cultuur. Programmaonderdelen betroffen onder andere opleiding & training, onderhoud en continu verbeteren. Berenschot droeg onder meer bij aan de ontwikkeling van een 5S-programma. Samen met de verschillende productieafdelingen zijn 5S-acties geïnitieerd. Hierbij werden tijdens speciale dagen de eerste 3S’en (scheiden, schikken en schoonmaken) doorlopen met het gehele team van de desbetreffende productieafdeling. Ook werden alle verbeterideeën genoteerd, zodat deze later uitgewerkt konden worden en meegenomen als input voor de laatste 2S’en: standaardiseren en in stand houden.

Doorvoeren verbeteringen

In vervolg op de 5S-dagen is een 5S-team onder begeleiding van Berenschot aan de slag gegaan met de geïdentificeerde verbetermogelijkheden. In korte tijd zijn daarna allerlei verbeteringen op het gebied van 5S doorgevoerd, waaronder nieuwe belijning op de vloer, nieuwe schaduwborden en verbeterd materiaal en opberglocaties voor het nieuwe materiaal. Komende tijd gaat Keune verder met het doorontwikkelen en implementeren van het WCM-programma.

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief