Bijstandsbudget 2024 bekend | Berenschot nieuws

Bijstandsbudget 2024 bekend: tien grootste stijgers en dalers

Nieuws
Bijstandsbudget 2024 bekend

Deel dit nieuwsartikel

Datum

03 oktober 2023

Leestijd

2 minuten

Op 29 september heeft het ministerie van SZW de definitieve bijstandsbudgetten voor 2023 en de voorlopige bijstandsbudgetten voor 2024 bekendgemaakt. Het voorlopige macrobudget 2024 bedraagt bijna zeven miljard euro. In totaal wordt er 136 miljoen euro herverdeeld. Uit berekeningen van Berenschot blijkt dat de gemeente Den Haag er het meest op vooruitgaat, waar de gemeente Rotterdam haar budget het meest ziet dalen. Bij de kleinere gemeenten (<40.000 inwoners) is dit gemeente Maassluis respectievelijk gemeente IJsselstein.

Veranderingen in model

In model 2024 zijn verschillende veranderingen doorgevoerd. Zo zijn regiokenmerken verbeterd en is een aantal extra kenmerken toegevoegd. Met name op het vlak van gezondheid is het model nu gedetailleerder door ook het gebruik van medicijnen tegen epilepsie en pijn, bovengemiddelde huisartskosten, kosten voor het ziekenhuis en hulpmiddelen en hoge zorgkosten in het verleden mee te nemen. Voorts houdt het model voortaan rekening met voormalig studenten met psychoproblematiek. Het aandeel studenten in een gemeente en het aandeel WW’ers in de beroepsbevolking worden daarentegen niet langer relevant geacht voor het schatten van de kans op bijstand. Ondanks de verbeterde verdeelkenmerken is de voorspellende kracht van het model op gemeenteniveau verminderd: het gemiddelde herverdeeleffect (verschil tussen werkelijke uitgaven en berekend budget) stijgt van 6,3% naar 6,7%.

Overzicht gemeenten

Berenschot heeft berekend voor welke gemeenten het budget in 2024 het meest stijgt dan wel daalt. Dan blijkt dat de gemeente Den Haag er het meest op vooruitgaat (plus 23,8 miljoen). Amsterdam staat op de tweede plaats, daar stijgt het budget met 12,8 miljoen euro. Aan de andere kant ziet de gemeente Rotterdam haar budget het meest krimpen: min 8,5 miljoen euro. Op de tweede plaats van grote dalers staat de gemeente Heerlen (min 5,5 miljoen).

Gemeenten > 40.000 inwoners met grootste budgetstijging per inwoner

Van de gemeenten met minder dan 40.000 inwoners is de stijging het grootst in Maassluis, gevolgd door gemeente Boxtel (plus 1,1 respectievelijk 0,9 miljoen euro). Van de gemeenten met minder dan 40.000 inwoners gaat in IJsselstein het budget het meest omlaag, met de Groningse gemeente Oldambt op de tweede plaats. De budgetten daar dalen in 2024 met 1,8 respectievelijk 0,5 miljoen euro. De volgende tabellen tonen de budgetstijgingen en ‑dalingen per inwoner.

Gemeenten < 40.000 inwoners met grootste budgetstijging per inwoner

Meer weten?

U kunt een lijst van alle gemeenten  met hun definitieve budget 2023 en het voorlopig budget 2024 downloaden. Hieronder bij de downloads staat tevens een rekentool (excel-bestand), waarmee u de bijstandsbudgetten en bijstandsuitgaven van 2004 tot en met 2024 voor uw gemeente (en andere gemeenten) kunt raadplegen.

Miniconferentie

Op 5 december van 13.00 tot 17.00 uur organiseert Berenschot een miniconferentie over het financieel management van de Participatiewet. Reserveer dit alvast in uw agenda! Locatie: kantoor Berenschot, Deventerweg in Utrecht. Programma en sprekers volgen nog.

Training

Wilt u meer inzicht in de financiering van het bijstandsbudget? Volg dan de training Financiën van de Participatiewet voor niet-financials.

 

 

 

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief