Prof. dr Annet de Lange heeft ruim twintig jaar ervaring in het aansturen en begeleiden van complexe onderzoeks- en adviesopdrachten in relatie tot duurzame inzetbaarheid, (inclusief) werkgeverschap en arbeidsmarktvraagstukken zoals samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Ze is naast haar rol als senior managing consultant bij Berenschot werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de Open Universiteit en is als visiting professor verbonden aan verschillende buitenlandse universiteiten.
Ook vervult ze diverse bestuurlijke functies. Zo is De Lange sinds 2011 voorzitter van het Nederlands Kennisnetwerk Duurzame Inzetbaarheid en heeft ze verschillende rollen bekleed in raden van advies en toezicht. Ze fungeert als inhoudelijk sparringpartner op seniormanagementniveau op thema’s als de toekomst van werk en duurzame inzetbaarheid, inclusieve arbeidsmarkt en modern werkgeverschap, human capital management en arbeidsmarktinnovatie.
Annet de Lange is een zeer ervaren en deskundige consultant, die klanten een uniek perspectief op hr- en arbeidsmarktvraagstukken kan geven. Met haar veelzijdige achtergrond in zowel de wetenschap als de nationale en internationale praktijk kan zij helpen ‘wicked problems’ te voorzien van innovatieve oplossingen.
Annet de Lange heeft bewust voor Berenschot gekozen. Het bureau heeft een naam opgebouwd als een van de leidende adviseurs en onderzoekers (denk aan het jaarlijkse HR-Trendonderzoek) als het gaat om de arbeidsmarkt. “Bovendien benadert Berenschot verandervraagstukken vanuit systemisch en maatschappelijk verantwoord perspectief, dat sluit aan bij mijn visie.”
Veel organisaties maken zich druk om werkdruk, maar weinig organisaties slagen erin om de werkdruk onder controle te krijgen. In dit whitepaper zetten wij uiteen waarom een gezonde werkdruk belangrijk is en wat organisaties kunnen doen om de werkdruk beter te managen. Wij presenteren een evidence-based aanpak van werkdruk, waarbij een scherpe diagnose de basis vormt voor een onderbouwde keuze van een complementaire set aan interventies. Deze interventies worden vervolgens uitgevoerd en getoetst op hun effectiviteit. Hierdoor kan de aanpak verder worden aangescherpt en ontstaat een leerproces waarin een organisatie de werkdruk stap voor stap steeds beter leert beheersen.
De ggz staat voor diverse uitdagingen in het organiseren van het werk. Duurzame inzetbaarheid van de ggz-staf staat dan ook hoog op de agenda. Om de stand van zaken in kaart te brengen, ontwikkelde Berenschot in opdracht van O&O-fonds GGZ en in samenwerking met Bewegen Werkt een organisatiescan en een adviestraject voor hr-medewerkers, ggz-medewerkers, leidinggevenden en directies in de sector. Doel is dat duurzame inzetbaarheid gaat leven op organisatieniveau en onderdeel wordt van de bedrijfsvoering.
Naar aanleiding van de uitkomsten van een uitgebreid medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd door Berenschot, heeft Keune de prestigieuze Excellent Sustainable Workplace-certificaat ontvangen. Dit bewijst dat Keune een duurzame werkomgeving biedt die bevorderlijk is voor het welzijn en de tevredenheid van haar medewerkers.
Investeren in duurzame inzetbaarheid is noodzakelijk in de zorgsector. De regering heeft vanuit de regeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) subsidie vrijgemaakt om werkgevers en medewerkers hierbij te ondersteunen. Via het programma Over Morgen konden zorgorganisaties in de VVT van 1-21 september 2024 een voucher aanvragen voor de inzet van interventies, die structureel bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Helaas is de aanvraagperiode verlopen en is het aanvragen van deze voucher niet meer mogelijk.
Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Ga mee op ontdekkingsreis in Parijs!
Afgelopen donderdag 30 mei was het AFAS-theater in Leusden the place to be voor hr-directeuren en hr-managers van middelgrote en grote organisaties die zich bezighouden met complexe en strategische hr-vraagstukken in de organisatie. Diverse sprekers op het HR-Trendscongres, georganiseerd door Berenschot in samenwerking met AFAS Software en Appical, namen hen mee in de mogelijkheden van digitalisering bij bijvoorbeeld werving, talentontwikkeling en performance management. En natuurlijk werden deelnemers bijgepraat over de impact, risico’s en ethische kant van AI.
Per 1 mei zijn Berenschot en het Japanse Layers Consulting een strategische samenwerking aangegaan. In de eerste week van mei hebben beide partijen de overeenkomst officieel ondertekend. Doel is multinationals die in Japan en Nederland actief zijn nog beter te ondersteunen en daarnaast de eigen kennis uit te bouwen.
Op zoek naar de sleutel voor een effectieve transitie naar het werk van de toekomst? Ga dan met Berenschot op ontdekkingsreis naar Japan.
Berenschot heeft bij de Open Universiteit een leerstoel 'Duurzame inzetbaarheid op de Arbeidsmarkt' ingesteld. De leerstoel is een vervolg op de eerdere leerstoel 'Succesvol ouder worden op het werk', ingesteld door de HAN. Een andere titel, een andere financier, maar dezelfde leerstoelhouder. Een gesprek met bijzonder hoogleraar Annet de Lange.
Over Morgen is het platform dat werk maakt van een toekomstbestendige zorg. Onder meer door in dialoog met medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en ideeën. Maar ook door onderzoek te doen naar duurzame inzetbaarheid en de effectiviteit van interventies in de praktijk. Dit onderzoek wordt geleid door Berenschot-adviseur professor dr. Annet de Lange. Regelmatig publiceert zij over de uitkomsten van dit onderzoek en de inzichten die dit oplevert.
Op 10 oktober 2023 gaven Berenschot-adviseurs Annet de Lange en Laura de Keijzer een webinar over duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning in de zorg. Zij gaven daarbij inzicht in de regeling Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) en de wijze waarop zorginstellingen hiervan gebruik kunnen maken. U kunt hier het webinar terugkijken.
Wat kunnen wij leren uit het onderzoek over het thema Duurzame inzetbaarheid binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg? In totaal onderzoek ik vanuit het programma Over Morgen 182 VVT organisaties over het thema duurzame inzetbaarheid. Daarnaast voer ik binnen zes verschillende academische werkplaatsen intensief participatief actieonderzoek uit om nog meer kennis op te halen over de implementatie van relevante interventies in de praktijk. Ik bekijk hierin vooral wat wel en niet werkt in de praktijk.
Over Morgen is het platform dat werk maakt van een toekomstbestendige zorg. Onder meer door in dialoog met medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en ideeën. Maar ook door onderzoek te doen naar duurzame inzetbaarheid en de effectiviteit van interventies in de praktijk. Dit onderzoek wordt geleid door Berenschot-adviseur professor dr. Annet de Lange. Regelmatig publiceert zij over de uitkomsten van dit onderzoek en de inzichten die dit oplevert.
Over Morgen is een platform dat werk maakt van een toekomstbestendige zorgsector. Onder meer door in dialoog met medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en ideeën. En door onderzoek te doen naar duurzame inzetbaarheid en de effectiviteit van interventies in de praktijk. Dit onderzoek wordt geleid door Berenschot-adviseur professor dr. Annet de Lange. Regelmatig publiceert zij over de uitkomsten van dit onderzoek en de inzichten die dit oplevert.
De huidige personele en organisatorische uitdagingen op de arbeidsmarkt – van vergrijzing en ontgroening van arbeidspotentieel, kwalitatieve skills-mismatch tussen vraag en aanbod van (gedigitaliseerde) arbeid op de arbeidsmarkt tot grote tekorten in diverse sectoren – is het vinden van een match tussen arbeid en menselijk potentieel een ware challenge voor werkgevers geworden. Simpel gezegd: er zijn te weinig mensen voor de verwachte hoeveelheid arbeid.