De belangrijkste uitdagingen die we de afgelopen jaren hebben gezien maakt duidelijk dat mensgerichtheid in een organisatie écht belangrijk is. Deze mensgerichtheid is waar ik voor sta. Dankzij mijn ruime ervaring als hr manager en brede advieservaring ben ik een expert als het gaat om het ontwerpen en realiseren van organisatieveranderingen, inrichting van (digitale) leeromgevingen, diversiteit& inclusie-trajecten, cultuuronderzoeken en de realisatie van changeprogramma’s. Ik word gedreven door kansen te creëren en het benutten en inzetten van een ieders talent; 'celebrating the good'. Mijn persoonlijke benadering gaat altijd op een professionele en respectvolle manier. Maatschappelijk zet ze ik me in als voorzitter van de raad van toezicht binnen het primair onderwijs en als ambassadeur voor het Familie Huis Daniel den Hoed in Rotterdam.
Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij tien procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend hr-professionals. Een kwart van hen ziet de behoefte aan vertrouwenspersonen groeien.
Hybride werken en onboarding gaan prima samen, het vergt alleen wel wat aanpassingen. Wat die aanpassingen inhouden en waar u op moet letten, leest u in deze blog.
Dit interview is een verdieping van het artikel 'sociale veiligheid in een werkklimaat' binnen de campagne 'Goed werk voor iedereen'.
In een medewerkerssurvey zag de directie dat de tevredenheid over een leidinggevende was gedaald. De directie vroeg zich af waarom die sociale onveiligheid binnen hun organisatie niet eerder aan het licht was gekomen.
Sociale veiligheid staat in veel organisaties momenteel hoog op de agenda. Recente gebeurtenissen, zoals de #MeToo-beweging, hebben de aandacht gevestigd op kwesties rond intimidatie, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De nieuwe cultuurscan van Berenschot geeft organisaties inzicht in hoe sociale veiligheid in organisaties wordt ervaren. Daarnaast heeft het handvatten om een sociaal veilige en inclusieve omgeving voor medewerkers te waarborgen.
Inmiddels buigt een bekende televisiebaas zich ook over het fenomeen waar hij in eerste instantie maar weinig van leek te begrijpen: een open en veilige werkcultuur. Want waarom hebben die vrouwen niks gezegd, vraagt hij zich af.
Bij Berenschot krijgen we steeds meer vragen van organisaties om hen te helpen met een onderzoek naar signalen en meldingen over sociale onveiligheid. Het lijkt wel alsof iedereen nu te maken krijgt met dit topic. Zijn mensen mondiger geworden of is er sprake van een nieuw fenomeen, nu er in de media zo vaak over grensoverschrijdend gedrag wordt gesproken?