Alle podcast afleveringen van Berenschot Toekomstpraat

Berenschot Toekomstpraat

Podcast
Berenschot Toekomstpraat

Deel deze podcast

Datum

05 juli 2021

In deze podcast onderzoeken we de toekomst van werk en organisaties. Elke aflevering gaat in op een ander onderwerp dat te maken heeft met het transformeren van organisaties en het ontwikkelen van mensen.

Arthur Claassen en Eveline Ploeger

Aflevering 9: Krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt is voor veel organisaties hét thema voor 2022. Als je er vanuit gaat dat je het talent dat je nodig hebt, simpelweg niet meer kan krijgen, wat doe je dan?

Frédérique Spannenburg en Pieter Theeuwes

Aflevering 8: Operational excellence

In deze aflevering een voorbeeld van hoe je operational excellence, of continue verbeteren, succesvol in je bedrijf kan organiseren. We spreken Pieter Theeuwes, die een verbeterteam heeft opgezet die verantwoordelijk is voor de verbeteragenda van HartingBank en de realisatie daarvan. HartingBank levert, beheert en onderhoudt zorghulpmiddelen voor zorgorganisaties. En met Hans Schotel, adviseur bij Berenschot.

Frédérique Spannenburg, Patrick Vermeulen en Denise Hartog

Aflevering 6: Nieuwe organisatievormen

Frédérique Spannenburg gaat in gesprek over nieuwe organisatievormen met Patrick Vermeulen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Denise Hartog, consultant organisatieontwerp bij Berenschot. Waar zien we deze organisatievormen al in de praktijk en wat kunnen traditionele organisaties hiervan leren?

Pier Eringa en Eddy Out

Special: Streetwise leiderschap

In deze aflevering geven Pier Eringa en Eddy Out hun mening over (te?) moedig en kritiekloos leiderschap. Ze spreken beiden graag in voorbeelden, over het verschil tussen respect en ontzag, een praatje over de heg en krediet opbouwen omdat u dat later hard nodig zult hebben. Opgenomen in een prachtige ruimte helemaal boven in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam.

Henny Corten en Ime Hüsken

Aflevering 4: Wendbare organisaties

In deze aflevering van Berenschot ToekomstPraat hebben we het met Henny Corten van Havenbedrijf Amsterdam en Ime Hüsken, consultant bij Berenschot over het begrip wendbaarheid. We gaan in op de kenmerken van een wendbaar organisatieontwerp. Waarom willen organisaties wendbaarder worden en hoe zorg je ervoor dat je blijvende verandering realiseert?

Myra Latuheru en Laura Keijzer

Aflevering 3: Strategische personeelsplanning

In deze aflevering gaan we in gesprek met Myra Latuheru, directeur HR bij Indaver en met SPP-expert Laura Keijzer, consultant bij Berenschot. We gaan in op hoe je bepaalt welke kwaliteiten nodig zijn in toekomstig leiderschap en toekomstige specialisten? Hoe kom je tot een objectieve beoordeling van gedrag en ontwikkelpotentieel? En hoe gebruik je deze informatie om als organisatie te kunnen sturen op ontwikkelpotentieel?

Paul Pietersma en Meindert Flikkema

Aflevering 2: de strategietrends van 2021

In deze aflevering gaan we in op de resultaten van het laatste strategietrends onderzoek dat door wij begin dit jaar uitvoeren onder ongeveer 600 Nederlandse bedrijven. Welke trends zien Nederlandse ondernemers op de markt? Welke thema’s springen daarbij het meest in het oog en hoe gaan ondernemers met die trends om?

Paul Pietersma was zelf lange tijd werkzaam bij Berenschot als adviseur strategie ontwikkeling en ondersteunde ruim 20 jaar ondernemers in uiteenlopende sectoren bij de ontwikkeling van hun bedrijfsstrategie. Sinds een jaar staat hij zelf aan het roer als CEO van Legit Forum, een groothandel die zich richt op de inrichting van gebouwen. Hoe kijkt hij aan tegen de strategische trends die in het onderzoek naar voren komen en welke impact heeft dat op de onderneming die hij nu aanvoert.

Meindert Flikkema is als adviseur strategie ontwikkeling werkzaam bij Berenschot en is daarnaast bijzonder Hoogleraar Strategieontwikkeling aan de Vrije Universiteit. Hoe kijkt hij naar de resultaten van het strategie trend onderzoek ?

Thijs Dorssers en Irma Oosterom-van Roest

Aflevering 1: Samen innoveren

De wereld is in transitie en in vrijwel elke sector volgen veranderingen elkaar razendsnel op. Het concurrentieveld beperkt zich niet langer tot nationale schaal, maar de hele wereld speelt mee. Bedrijven moeten innoveren om overeind te blijven, en moeten snel zijn om voorop te blijven lopen. Veel innovaties worden daarom in samenwerking ontwikkeld.

In deze aflevering hoor je hoe zij geloven dat Nederland alleen door samen te innoveren, koploper kan worden in de wereldwijde robotrevolutie. En ze bespreken hoe ook jouw bedrijf mee kan doen. Thijs Dorssers is programma manager bij Holland Robotics. Holland Robotics is een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt.

Irma Oosterom-van Roest is senior consultant financiering en innovatie bij Berenschot. Vanuit die rol initieert en begeleidt ze innovatieprojecten in samenwerkingsverbanden. Na een roadmap te hebben opgesteld voor Holland Robotics, heeft ze in samenwerking met Holland Robotics inmiddels drie succesvolle innovatieprogramma’s ontwikkeld voor de sectoren Inspectie & Maintenance, Agrofood en Logistiek.