Special: Streetwise leiderschap | Berenschot Toekomstpraat

Toekomstpraat special Streetwise leiderschap

Podcast
Toekomstpraat special Streetwise leiderschap

Deel deze podcast

Datum

03 augustus 2021

Een special Streetwise leiderschap over moedig leiderschap in de praktijk. De podcast raakt juist die elementen die men niet leert in een opleiding, training of uit boeken kan halen.

In deze aflevering geven Pier Eringa en Eddy Out hun mening over (te?) moedig en kritiekloos leiderschap. Ze spreken beiden graag in voorbeelden, over het verschil tussen respect en ontzag, een praatje over de heg en krediet opbouwen omdat u dat later hard nodig zult hebben. Opgenomen in een prachtige ruimte helemaal boven in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam.

Over de sprekers

Pier Eringa heeft zeer brede leidinggevende ervaring opgedaan, onder meer bij de NS, politie, gemeente, ziekenhuis, ProRail, Transdev en nu als voorzitter van Stichting Open Nederland. Functies waarin Pier veel te maken kreeg met bestuurlijke en interne tegenwind. In deze podcast vertelt hij hoe u koers houdt en er tegelijkertijd voor zorgt dat u niet geslachtofferd wordt. Streetwise leiderschap past Pier goed en heeft hem altijd ver gebracht.

Eddy Out heeft als projectleider en consultant op veel plekken leiding gegeven aan uitvoerende afdelingen op operationeel-tactisch niveau in de industrie en in het publieke domein. Streetwise leiderschap leverde Eddy vaak goede resultaten op, omdat veranderingen snel en beter werden doorgevoerd – en soms ook niet.

Thema's omtrent leiderschap

Taaie verandering in de procesindustrie

Wij werden gevraagd om advies rond het verhogen van de productiviteit, verlagen van de werkdruk en het wegwerken van de achterstand. Na een korte analyse hebben we een verbeterplan opgesteld.

Samenvatting special

Streetwise leiderschap is non-conformistisch, moedig leiderschap in de praktijk van alledag en belicht juist die elementen die leiders in de publieke omgeving en het bedrijfsleven hoofdbrekens kosten en waarover men in de literatuur weinig leest.

Welke instrumenten kunnen leidinggevenden hiervoor inzetten?

Streetwise leiderschap houdt in doelgericht aan de slag gaan met het hart op de goede plaats (menselijkheid) en vrienden maken in de werkomgeving, coalities sluiten. Het is ook goed rondkijken en aanvoelen wat er nu echt speelt; met beide benen op de grond staan. Goed luisteren en dingen voor elkaar krijgen, krediet opbouwen! Maar ook krediet verbruiken als het nodig is. Het doel heiligt de middelen maar zeker niet alle.
Moedig leiderschap versus kritiekloos leiderschap. Het kan ook doorslaan, wat de sprekers Bokito-gedrag noemen. Hebben ze zichzelf daar misschien ook wel eens schuldig aan gemaakt?

Blijf op de hoogte van de laatste podcasts

Meld u aan voor onze nieuwsbrief