Binnen het Sociaal Domein wordt veel gesproken (en geschreven) over het bieden van passende ondersteuning aan onze inwoners. Ook is er vaak maatwerk nodig om dat te doen wat nodig is. Maar hoe werkt dat nu precies? En hoe richt je dit nu op een goede manier in? Daarbij is de toegang tot zorg bepalend voor de kwaliteit en kosten van de Wmo en Jeugdzorg. In de praktijk zien we echter dat de toegang te vaak onderbelicht blijft. De (her)inrichting van de toegang brengt een groot aantal organisatorische, zorginhoudelijke en maatschappelijke vraagstukken met zich mee.
Veel gemeenten worstelen met de vraag hoe zij de toegang tot de zorg moeten positioneren. Enerzijds hebben ze de behoefte het proces zo efficiënt mogelijk in te richten. Anderzijds willen ze de ondersteuningsbehoefte zo goed mogelijk in beeld brengen om maatwerk te kunnen leveren. Daarbij is het niet altijd mogelijk de toegang te differentiëren per (sub)doelgroep. Een andere veelvoorkomende vraag is welke ondersteuning voorliggend moet worden aangeboden.
We adviseren over de wijze waarop u de toegang tot de zorg kunt organiseren of evalueren, in het licht van uw ambities, (sub)doelgroepen en financiële ruimte. We geven inzicht in hoeverre het mogelijk is om een integrale toegang te organiseren en hoe u zicht en grip houdt op de zorgkosten. Wij ondersteunen gemeenten en uitvoeringsorganisaties met positioneringsvraagstukken en helpen u waar nodig bij het differentiëren van doelgroepen en ondersteuningsvragen. Daarnaast helpen we u bij het bepalen van functiescheidingen, denk bijvoorbeeld aan de rol van casemanagers.
We helpen bij het positioneren van de toegang tot zorg via: