Monitor Teambevlogenheid geeft teams nieuw elan | Berenschot nieuws

Monitor Teambevlogenheid geeft teams nieuw elan

Nieuws
Monitor Teambevlogenheid geeft teams nieuw elan

Deel dit nieuwsartikel

Datum

12 september 2023

Leestijd

1 minuut

Effectief samenwerken in teams blijkt nog altijd lastig. Elkaar verstaan, werken aan een gezamenlijk doel, afspraken maken en nakomen, elkaar aanspreken, waarderen, bijspringen als het even niet gaat. Marieke Gersdorf, senior managing consultant bij Berenschot, benoemt in haar promotieonderzoek bepalende factoren om bevlogenheid in teams te ervaren en daarmee de samenwerking te stimuleren en resultaten te verbeteren. Op basis van haar onderzoek ontwikkelde Berenschot de Monitor Teambevlogenheid.

Positieve dynamiek

Het promotieonderzoek heeft diepgaande kennis opgeleverd over samenwerking en hoe energie in teams ontstaat. Acht factoren blijken bepalend voor de mate van teambevlogenheid:

  • Individuele factoren: commitment, respect, drive.
  • Collectieve factoren: het vermogen om uitdagingen te overwinnen, gezamenlijke vooruitgang, gemeenschapsgevoel, gezamenlijke drive en gedeelde focus.

Wanneer teamleden wederkerigheid, drive en gezamenlijke vooruitgang ervaren, ontstaat een positieve dynamiek. De energie en het enthousiasme van andere teamleden werken namelijk vaak aanstekelijk. Het is de kunst om als team dat vuurtje brandende te houden.

Monitor Teambevlogenheid

Genoemde factoren vormen de basis voor de Monitor Teambevlogenheid, een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat de dynamiek tussen mensen meet. De monitor bestaat uit een diepgaand intakegesprek, een online vragenlijst die door teamleden individueel wordt ingevuld, een gedetailleerde rapportage en een uitgebreide terugkoppeling en duiding van de resultaten aan het team. “Uiteraard geven we daarbij inzicht in de mogelijkheden om de bevlogenheid in het team te vergroten en de gewenste verandering in gang te zetten”, aldus Gersdorf.

Meer weten?

Werken aan een positieve dynamiek binnen uw team of binnen één of meer team(s) in uw organisatie? Maak dan gebruik van de Monitor Teambevlogenheid! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Marjon Hilberts, managing consultant bij Berenschot via 06 57 86 65 02 of m.hilberts@berenschot.nl.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief