Capaciteit klimaatbestendige leefomgeving | Berenschot

Klimaattalent

Capaciteit klimaatbestendige leefomgeving

Klimaattalenten helpen u met ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten gericht op een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Zo brengen we beweging in de transitie naar een klimaatbestendig Nederland!

Sneller naar een klimaatbestendige leefomgeving

De verstrekkende gevolgen van klimaatverandering vragen om passende acties en ruimtelijke keuzes. Vanwege de complexiteit van de opgave en een tekort aan capaciteit lopen veel (semi-)overheden vast in de ontwikkeling en/of uitvoering van hun klimaatadaptatieplannen. Klimaattalenten bieden u op korte termijn versterking om beleid te maken, projecten in gang te zetten en plannen uit te voeren voor een klimaatbestendige en gezond leefomgeving. Zij kunnen daarbij terugvallen op de ervaring, expertise en een integrale visie op klimaatadaptatie, ruimtelijke ordening en schone lucht van hun Berenschot-collega’s. Zo brengen zij de plannen van ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten, koepelorganisaties in beweging!  

Meer weten?

Stel een vraag of bel ons direct.

Stuur een vraag

Zet een klimaattalent in!

Klimaattalenten bieden capaciteit op het gebied van klimaatadaptatie, ruimtelijke ordening en schone lucht. Daarbij vervullen zij de volgende rollen: 

  • Beleidsmedewerker of -adviseur 
  • Programma- of projectsecretaris 
  • Projectmedewerker of -leider 

 

Vanuit deze rollen voeren klimaattalenten de volgende werkzaamheden uit:  

 

  • Samenbrengen van actoren en stakeholders. Klimaattalenten brengen diverse belangen in kaart en gaan op zoek naar win-win-proposities. Ze leggen verbindingen tussen onder andere Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en bewoners. Voorbeelden hiervan zijn het coördineren van het proces provinciale opgaven in te passen in nationale opgaven of het organiseren van participatiebijeenkomsten met bewoners en andere partijen.  
  • Integraal werken. Klimaattalenten zorgen voor verbinding tussen aangrenzende beleidsthema’s en programma’s, zowel binnen als buiten het domein van een klimaatbestendige leefomgeving. Zo leggen ze bijvoorbeeld verbinding met thema's als natuur, mobiliteit, woningbouw en landbouw. 
  • Strategisch meedenken en organiseren van de uitvoering. Klimaattalenten ondersteunen bij de organisatie van plannen en denken strategisch mee over keuzes in de ruimtelijke ordening en klimaatadaptatie. Een voorbeeld hiervan is het vertalen en beoordelen van gemeentelijk beleid naar omgevingsplannen. Een ander voorbeeld is het meedenken over de lange termijnstrategie voor bijvoorbeeld waterveiligheid 
  • Projectmatig en analytisch werken. Klimaattalenten bewaken het overzicht en de voortgang van projecten door het analyseren en structureren van informatie en data, werken de langetermijnplanning uit, zetten overlegstructuren op en sturen op resultaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderzoeken van passende maatregelen voor een klimaatbestendige leefomgeving of schonere lucht.