Effectief gegevensmanagement


Goed gegevensmanagement is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen elke organisatie. Of het nu gaat om de Omgevingswet, big data-projecten, voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming of datagedreven sturen: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Data vormen dan ook een steeds belangrijker bedrijfsmiddel.

Gegevensmanagement draagt bij aan het verhogen van de waarde van uw gegevens en is cruciaal voor bijvoorbeeld datagedreven sturing en het voldoen aan (nieuwe) wettelijke criteria. Het op orde brengen van deze gegevens is voor veel organisaties echter een stevige opgave. Naast het technische aspect betreft het namelijk ook een organisatorisch vraagstuk, waarbij bedrijfsvoering, samenwerking en ambities nauw met elkaar samenhangen.

Berenschot adviseert en inspireert zijn klanten op het gebied van effectief gegevensmanagement. Hierbij maken wij gebruik van verschillende standaarden zoals de KING-standaard GEMMA en de internationale standaard DAMA Dmbok. U kunt bij ons terecht voor:

Training Gegevensmanagement

Berenschot biedt u in samenwerking met Stolk Informatiemanagement een vierdaagse opleiding gegevensmanagement aan, waarin u kennismaakt met de begrippen rondom gegevensmanagement en het toepassen daarvan in uw organisatie. De opleiding is gebaseerd op de GEMMA referentiearchitectuur, waarbij rekening is gehouden met andere frameworks op dit gebied.

Lees meer over de training gegevensmanagement.

Kickstarter gegevensmanagement

Met de kickstarter gegevensmanagement ontdekt u hoe u uw gegevensmanagement goed vormgeeft conform de KING-standaard GEMMA. Ook starten we gezamenlijk een (data)project op, zodat u het geleerde gelijk in praktijk kunt brengen.

In drie dagdelen leggen we u de basisprincipes van gegevensmanagement en Agile/Scrum uit. Tevens selecteren we een kansrijk project waarbij gegevens en gegevensmanagement een grote rol spelen. Tot slot plannen we een terugkomdag waarin de resultaten van het project besproken worden. Gedurende het project kunnen de adviseurs ingeschakeld worden als coach.

Voor meer informatie, neem contact op met Marvin Hanekamp.

Vergelijkend onderzoek gegevensmanagement

Nieuwsgierig hoe het gegevensmanagement van uw organisatie er momenteel voor staat ten opzichte van vergelijkbare organisaties? En in hoeverre de opbrengsten vergelijkbaar zijn dan wel in positieve of negatieve zin afwijken? Het vergelijkend onderzoek Gegevensmanagement van Berenschot biedt nieuwe inzichten.

Zie voor meer informatie het Vergelijkend onderzoek gegevensmanagement gemeenten.

Allround advies

Berenschot adviseert organisaties in het publieke domein over gegevensmanagement, datagedreven sturing, datastrategie en digitalisering (in samenhang met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de AVG). Ook ondersteunen wij u op het gebied van data science, big data en data-analyse en beschikken we over ervaring in het toepassen van blockchain bij verschillende organisaties.

Benieuwd naar manieren om uw gegevensmanagement te optimaliseren en zo uw data maximaal te benutten? Neem dan contact op met Wim Stolk (info@stolkinformatiemanagement.nl, 06 421444154).