De sector Kunst & Cultuur verdient meer kansen om artistieke, economische en maatschappelijke waarde te leveren. De coronacrisis maakt de behoefte aan en de betekenis van kunst & cultuur voor de samenleving eens te meer duidelijk. Kunst, zoals muziek, maakt mensen slimmer, verbindt culturen en overbrugt sociale verschillen.
Ik draag daar als adviseur en sectorleider Kunst & Cultuur graag aan bij. Ik wil de culturele en creatieve sector toekomstbestendig, zelfstandig en ondernemend perspectief bieden. Door de vele onderzoeken en adviesopdrachten die mijn collega’s en ik uitvoeren voor overheden en culturele instellingen, weten we goed hoe de sector functioneert. Mijn adviezen steunen op feiten en cijfers, maar gaan uit van gedeelde waarden en belangen. Zodoende kan ik bruggen bouwen tussen beleidsmakers en bestuurders.
Mijn advieservaring deel ik graag in masterclasses en werksessies. Ik treed regelmatig op als spreker of dagvoorzitter bij conferenties en debatten over de cultuursector. Ik ben verder actief als toezichthouder en bestuurslid voor podiumkunsteninstellingen in Amsterdam en mijn woonplaats Leiden.
De culturele sector verdient aandacht, zorg en ondersteuning om zich te kunnen herstellen. De VNG heeft Berenschot gevraagd een tweede gids op te stellen in het kader van corona, cultuur en gemeenten. Hiermee wil de VNG gemeenten informeren en inspireren bij het herstel en de transitie van de lokale culturele infrastructuur.
In het voorjaar van 2020 evalueerden wij in opdracht van de provincie Noord-Brabant het impulsgeldenprogramma. Met dit programma wil de provincie de Brabantse cultuursector duurzaam versterken. Mede op basis van onze evaluatie heeft Gedeputeerde Staten besloten het impulsgeldenprogramma in 2021 voort te zetten.
De VNG ondersteunt gemeenten met een door Berenschot opgestelde digitale gids bij het bieden van financiële steun aan de lokale culturele infrastructuur in de coronacrisis. Nu de crisis het culturele leven hard treft, krijgen gemeenten te maken met de grote zorgen van culturele instellingen en mensen die in de sector actief zijn. Lokale overheden kunnen helpen met coulance, specifieke regelingen en extra compensatiemiddelen die het Rijk aan gemeenten ter beschikking heeft gesteld.
Berenschot heeft een scenarioverkenning voor de cultuursector ontwikkeld en is daarover in gesprek met gegaan met overheden, brancheverenigingen, instellingen en zelfstandigen. De scenario’s beschrijven de mogelijke effecten van de coronacrisis op de middellange termijn voor de cultuursector.
De culturele sector in Utrecht verkeert in zwaar weer als gevolg van het coronavirus. De gemeente Utrecht heeft een aantal maatregelen bedacht om de vitale culturele infrastructuur te ondersteunen. Wij werden gevraagd na te gaan in hoeverre de noodsteun daadwerkelijk bijdraagt aan het duurzame behoud van het gewenste culturele aanbod. Aan de gemeente is een handelingsperspectief geboden door scenario’s te schetsen en praktische aanbevelingen te doen voor interventies.
Terwijl de meeste culturele instellingen hun best doen om de coronacrisis te overleven en zich zorgen maken over het komende seizoen, richt de Raad voor Cultuur zich op de instellingsadviezen voor de nieuwe cultuurnotaperiode 2021-2024.
Berenschot heeft het belang vastgesteld van een overbruggingsfonds voor de culturele en creatieve sector die schade ondervindt als gevolg van de coronacrisis. Het doel van dit overbruggingsfonds is creatieve professionals niet kopje onder te laten gaan en faillissementen van organisaties op korte termijn te voorkomen.
Berenschot heeft in opdracht van het ministerie van OCW inventariserend onderzoek gedaan naar de ondersteuningsfuncties in de cultuursector.
In Nieuwegein is de vraag ontstaan naar het ontwikkelen van een nieuwe cultuurvisie waarin nadrukkelijk aandacht is voor de rol van cultuur binnen andere beleidsterreinen en maatschappelijke vraagstukken. Doel van de nieuwe visie is te komen tot een integraal beleid, met bijdragen van partijen in het veld en een uitkomst die invulling geeft en/of draagvlak biedt voor de komende bezuinigingen.
Op verzoek van en in nauwe samenwerking met de Ketentafel Popmusici van het Platform ACCT heeft Berenschot een analyse uitgevoerd van de inkomsten van popmuzikanten uit liveoptredens.
Introdans bestaat bijna vijftig jaar. Het dansgezelschap levert zeer gewaardeerde artistieke en maatschappelijke producties. De organisatie stond echter onder hoge druk en liep op zijn tandvlees, onder meer door de disbalans tussen activiteiten en beschikbare middelen. Dat resulteerde in een groot financieel tekort. Op verzoek van de provincies Gelderland en Overijssel en de gemeente Arnhem heeft Introdans ons benaderd voor het opstellen van een verbeterplan.