Het Sociaal Domein heeft te maken met verschillende uitdagingen op het gebied van (nieuwe) doelgroepen, financiën en samenwerking. Als adviseur in het Sociaal Domein kan ik u helpen met deze uitdagingen, om samen tot een goede oplossing te komen. Mijn ervaring met deze uitdagingen bij verschillende gemeenten, ministeries en leerwerkbedrijven geven een groot scala aan voorbeelden. Zoals:
Het creëren van een visie op (de uitvoering van) de Participatiewet, het onderzoeken van besparingspotenties in het brede Sociaal Domein, maar ook de ontwikkelingen van de Nieuwe Wet Inburgering, en wat dit voor u betekend.
Naast adviseur binnen het Sociaal Domein ben ik in de breedte actief als beleidsonderzoeker voor diverse opdrachten van ministeries. Vanuit mijn achtergrond als econoom houd ik me graag bezig met kwantitatieve vraagstukken, data-analyse en het verbinden van kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
De coronacrisis heeft een grote impact op de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau (CPB) houdt dit jaar rekening met een krimp van 3,2% tot 10,8%. Ondanks financiële noodvoorzieningen zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zal de bijstandsafhankelijkheid mede na afloop van deze tijdelijke regeling sterk toenemen, zo blijkt uit een berekening van Berenschot op basis van de scenario’s van het CPB. In het zwartste scenario stijgt het aantal mensen in de bijstand met meer dan 210.000 naar bijna 625.000 in 2022.
Naar verwachting wordt op 1 januari 2021 de nieuwe Wet inburgering van kracht. Een belangrijke verandering is dat taken die nu deels bij het Rijk, (private) onderwijsorganisaties maar vooral bij de inburgeraar zelf liggen worden overgeheveld naar gemeenten.