Berenschot beweegt zich naar inclusie en diversiteit op een intrinsieke eigen wijze. Hier ondersteun ik onze organisatie in de ontwikkeling en de uitvoer van een inclusief personeelsbeleid, Social Return On Investment (SROI) en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
In mijn werk leg ik mooie verbindingen tussen diverse doelgroepen en strategische organisatiedoelstellingen. Hierbij heb ik een centrale rol in het implementeren van relevante wet- en regelgeving, recruitment, veranderingen van cultuur en het coachen van een medewerker (en het team) op weg naar een inclusieve plaatsing.
Ik zie mijzelf en wordt door anderen gezien als iemand die denkt in kansen en oplossingen, zaken van verschillende kanten bekijkt en bespreekbaar maakt en sociaal betrokken is. Door mijn werk- en levenservaring, gecombineerd met een optimistische en praktische instelling, weet ik snel tot de kern te komen en vandaar uit mensen in beweging te krijgen. Binnen een project ben ik degene die initiatieven neemt, maar ook de persoon die het team goed bij elkaar en op een lijn weet te houden. Bij Berenschot staan we samen voor inclusie en maatschappelijke vraagstukken, dit maakt dat ik me een trotse Berenschotter voel.
De kloof tussen laaggeschoolde jongeren en het bedrijfsleven is veel besproken. Jongeren kunnen moeilijk een baan, stageplaats of leerwerkplek vinden, terwijl bedrijven een tekort hebben aan gemotiveerd personeel. Hoe dit te overbruggen?
Taal en een netwerk zijn onmisbaar voor nieuwkomers om mee te doen in de Nederlandse samenleving. Door de taal te leren, kunnen mensen ambities uitspreken en waarmaken, en laten zien wie ze zijn. Het hebben van een netwerk maakt dat ze sneller en beter hun weg vinden naar de arbeidsmarkt, naar sociale en maatschappelijke activiteiten en instanties. Samen met Eigen Kracht, Taal Doet Meer en Het begint met Taal (allen partners van het Nederlands Taalakkoord) zet Berenschot zich hier al sinds 2017 voor in. Daarnaast zijn veel Berenschotters wekelijks actief als vrijwillige voorleescoach in Utrecht om zo jongeren te helpen met de Nederlandse taal.
Bij Berenschot wordt dedicated aandacht besteed aan duurzame inzet op diversiteit en inclusie. En met reden. “’Practice what you preach’. Inclusie en diversiteit zijn super belangrijk voor Berenschot. In onze missie hebben we niet voor niets staan dat we economische en maatschappelijke waarde creëren. Dat doe je het best door met beide benen in de samenleving te staan en een afspiegeling te zijn van die samenleving die je probeert te verbeteren met adviezen.
Als gevolg van een diverse samenleving, gespannen arbeidsmarkt, veranderende wetgeving en verschuiving in verwachtingen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt krijgt diversiteit en inclusie een steeds prominentere rol in onze samenleving. In die maatschappelijke discussies wordt ook steeds vaker naar werkgevers gekeken hoe zij invulling geven aan dit thema. In de praktijk blijkt dit in veel gevallen nog niet te lukken.
Hoe kunnen grote kennisintensieve werkgevers, hogescholen en universiteiten samenwerken om studenten en alumni met een beperking te helpen bij hun intrede op de arbeidsmarkt?
Op de Nederlandse werkvloer is nog steeds weinig aandacht voor diversiteit en inclusie. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software waarbij bijna 2000 HR-professionals aangeven wat voor hun bedrijven en organisaties belangrijke thema’s voor 2020 en 2021 zijn.
De zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben de Regionale Innovatie Strategie Slimme Specialisatie voor programma’s Europese fondsen (RIS3) voor de periode 2021-2027 gepubliceerd.
De afgelopen maanden heeft iedereen in Nederland creatief en met doorzettingsvermogen moeten zoeken naar manieren om de eigen werkzaamheden doorgang te laten vinden. Voor Berenschot gold dat ook voor de inclusieve doelstellingen die we onszelf gesteld hebben: hoe houden we vast aan onze gemeenschappelijke waarden op dat vlak?
Op 16 april en straks weer op 28 mei, ontvangt Berenschot in totaal 24 studenten van het ROC Midden Nederland. De studenten worden een dag lang begeleid en geobserveerd door een adviseur en deden een mini assessment (de Talent Scan). Door te weten waar hun kracht ligt maken de jongeren een grotere kans op de arbeidsmarkt.
Op donderdag 20 februari 2020 organiseerden Berenschot, Regioplan, Loopbaangroep-OU en De Normaalste Zaak de werktafel “Samen kansen creëren – inclusie versnellen voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte op de arbeidsmarkt”. Hiermee beoogden zij kennis over effectieve begeleiding van jongeren met een beperking richting werk praktisch bruikbaar te maken. En oplossingsrichtingen voor dit maatschappelijke vraagstuk een stap dichterbij te brengen.