De druk op de zorg blijft de komende jaren onverminderd hoog. Het wordt een enorme opgave de houdbaarheid van de zorg te vergroten (kwaliteit, werk, kosten, gezondheid). Waar de zorgprofessional de verantwoordelijkheid heeft om de beste zorg voor de individuele patiënt te leveren, hebben beleid en management de verantwoordelijkheid om de beste zorg voor álle patiënten mogelijk te maken. Daar maak ik mij hard voor. Ik geloof dat kwaliteit en betaalbaarheid hand in hand kunnen gaan, in de vorm van passende zorg.
Als adviseur help ik zorgnetwerken, zorgorganisaties en professionals daar graag bij. Als ervaren programma- en projectmanager doe ik dat met nieuwsgierigheid, een analytische blik en creativiteit, met een team. Het liefst doe ik advies en implementatie trajecten om een verbetering te realiseren. Dat kan binnen netwerkvorming, samenwerking, zorgpaden, digitalisering, datagedreven werken, procesoptimalisatie en integraal capaciteitsmanagement. Ik ben Lean six sigma blackbelt.
Dat de zorgsector in Nederland onder grote druk staat, is op meerdere plekken al voelbaar, getuige de wachtlijsten en personeelstekorten. Gecombineerd met een groeiende zorgvraag wordt het steeds moeilijker om iedereen toegang tot zorg te blijven bieden. De hoop is dat technologie, zoals generatieve AI, hier oplossingen voor biedt. Wat kan een zorginstelling nú al met generatieve AI-tools zoals ChatGPT en Copilot? Ontdek de mogelijkheden en benut ze!
Benieuwd hoe generatieve AI, zoals ChatGPT en Copilot, een verschil kan maken in de zorg? Op dinsdag 10 december bieden wij een inspirerend webinar aan waarin we u meenemen in de mogelijkheden die AI biedt voor zorgorganisaties. Bovendien introduceren we ons nieuwe programma: 'AI praktijkgroep Zorg’, waarbij we een groep deelnemers vanuit verschillende zorgorganisaties inspireren en begeleiden bij het opzetten en uitvoeren van generatieve AI-projecten binnen hun eigen organisaties.
In opdracht van de NVZ en de NFU ging Berenschot in gesprek met zeventien experts binnen verschillende partijen in de acute keten. Dit resulteerde in een handreiking met daarin de elf meest effectieve strategieën om piekdrukte tegen te gaan.
Het was een bruisende boel bij onze recente workshops over 'Het Potentieel van ChatGPT in de Gezondheidszorg'. De workshops, die draait om de nieuwste generatieve kunstmatige intelligentie, trokken een gemengd publiek van managers tot IT-experts. De workshops waren een mix van leerzaamheid en gezelligheid, waarbij deelnemers zowel hun kennis verdiepten als proactief oefenden.
Met het oog op de blijvend krappe arbeidsmarkt voor zorg en welzijn, is vanuit de Tweede Kamer al een aantal keer een voorstel gedaan voor invoering van een bonus om zorgprofessionals te stimuleren tot ‘grotere’ contracten. Vanwege de aanhoudende discussie over de rechtmatigheid, wenselijkheid en toegevoegde waarde van zo’n bonus, liet het ministerie van VWS op advies van de Raad van State onderzoeken in hoeverre zorgprofessionals en werkgevers de bonus zien als een nuttig instrument.
Om patiënten goede, continue zorg te verlenen, verzamelen en delen zorgorganisaties informatie. Met de mogelijkheden rond digitalisering van gegevensdeling, klinkt de roep vanuit het veld en de politiek om gegevensdeling te faciliteren en te versnellen steeds luider. Reden voor het ministerie van VWS om Berenschot te vragen samen met het veld te onderzoeken welke gegevens minimaal altijd 24/7 beschikbaar moeten zijn voor zorgverleners. De informatiebehoefte loopt binnen de zorg uiteen, maar één wens wordt breed gedeeld: faciliteer elektronische gegevensuitwisseling voor effectieve triage.
Door het tekort aan verpleegkundigen, in combinatie met de toenemende zorgvraag, staan verpleegafdelingen in Nederland onder druk. Het Antoni van Leeuwenhoek is actief bezig met de vraag hoe je in de kliniek personeel en bedrijfsmiddelen zo optimaal mogelijk inzet. De uitdaging ligt daar in de roosters. Het ziekenhuis wilde weten wat ze in dit kader met simulatiemodellen zouden kunnen. Berenschot ging hiermee aan de slag.
Creëer inzicht in bezettingsgraad en omzet door een datagedreven dashboard. Ondersteun betere besluitvorming in een onvoorspelbaar geneesmiddelenontwikkelproces.
Implementatie van artificiële intelligentie (AI) kan passende zorg bevorderen, maar alleen als dit bijdraagt aan een beter zorgproces of significant betere uitkomsten voor de patiënt.
Er is veel te doen rond de spoedzorg in Nederland. Het is duidelijk dat het anders moet: de gewenste kwaliteit en geldende normen verhouden zich niet tot de beschikbare capaciteiten en menskracht. Dat leidde onder meer tot opname van acute zorg als expliciet onderwerp in het Integraal Zorgakkoord en een beleidsagenda die op 3 oktober met de Tweede Kamer werd gedeeld.
VWS heeft Berenschot gevraagd onderzoek te doen naar de onderkant van de geneesmiddelenmarkt. Enerzijds om te komen tot een definitie en omschrijving van dit deel van de markt en anderzijds om de invloed van instrumenten, beleid en gedrag te analyseren.
December vorig jaar presenteerde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Zorginstituut Nederland (ZIN) haar adviesrapport ‘Samenwerken aan passende zorg: de toekomst is nú', om het ‘koekoeksjong’ wat de zorg is geworden een halt toe te roepen. Half augustus schreef minister Van Ark al in een Kamerbrief dat ondanks de impact van COVID-19 de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord blijven staan. Dit herhaalde ze nogmaals in het Algemeen Overleg van afgelopen november. Het moge duidelijk zijn: de druk op zorgorganisaties blijft onverminderd hoog.
Onderdeel van de landelijke beweging de juiste zorg op de juiste plek (JZOJP) is de inzet van nieuwe technologie in de zorg, met de juiste informatie op de juiste plek. Slimme, passende digitale zorg kan helpen om de hoge administratieve lasten, schaarste aan personeel en een toenemende werkdruk tegen te gaan.