Al ruim 30 jaar actief op het snijvlak van Finance, ICT en HR. Vol enthousiasme deel ik mijn kennis en inzichten met mijn publiek, via de pers als spreker op webi-/semi-nars of als docent.
Binnen Berenschot voer ik voornamelijk projecten uit gericht op de financiële aspecten rondom HR waaronder onder andere harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en due dillengence onderzoeken. Daarnaast adviseer ik opdrachtgevers ten aanzien van vraagstukken met betrekking tot de inrichting van de HRM-afdeling, de personeels- en salarisadministratie of de keuze en implementatie van HRM-software.
Als manager van het Kenniscentrum HCM van Berenschot ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende HR-gerelateerde onderzoeken en surveys.
Het zal u niet ontgaan zijn: in de HR-vakliteratuur komt u steeds vaker het Engelse begrip ‘employee experience’ tegen. Het is een gevleugelde term die in de praktijk van de HR-professional een steeds dominantere rol begint te spelen. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met employee experience en wat heeft het te maken met de arbeidsvoorwaarden? Wat kan uw organisatie doen om haar werknemers via arbeidsvoorwaarden een goede employee experience te geven?
De effecten van de COVID-19-pandemie op de Nederlandse economie lijken mee te vallen. Zetten economen zich begin 2020 nog schrap voor een ongekende crisis, nu geeft onder meer het Centraal Planbureau (CPB) aan verrast te zijn door de veerkracht van de Nederlandse economie.
De afgelopen twee jaren waren turbulent en de toekomst ziet er minstens zo veranderlijk uit. Reden te meer om vooruit te denken en personeelsmanagement strategisch te benaderen, zegt Hans van der Spek, senior managing consultant bij Berenschot. De tandem directie-hr heeft daarin een essentiële rol.
Donderdag 13 februari vond op het kantoor van Berenschot een kennissessie plaats voor HR-professionals met een focus op techniek, chemie of life sciences. De bijeenkomst werd georganiseerd door de vier partners van het jaarlijkse Beta Salaris Onderzoek: TW, C2W, CheckMark Labrecruitement en Berenschot.
De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die dit jaar werd ingevoerd als vervanger van de Wet werk en zekerheid (WWZ), is voor salarisprofessionals het belangrijkste beleidsthema in hun werkzaamheden. Ruim drie op de vijf noemt de Wab als thema nummer één, terwijl bijna de helft (46%) van deze groep denkt dat deze wetgeving ook in 2021 het belangrijkste onderwerp zal zijn.
Salarisprofessionals zijn in grote mate tevreden over de informatievoorziening rond de invoering van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Bijna zes op de tien professionals (58%) kwalificeert de informatievoorziening over deze noodmaatregel als ‘voldoende’, een derde (34%) zelfs als ‘goed’. Wel zag bijna 60% van de salarisprofessionals de werkdruk toenemen, mede als gevolg van de maatregelen die ingevoerd zijn ter bestrijding van Covid-19.
Ondanks economische zorgen blijven sfeer en collegialiteit doorslaggevende factoren voor werkgeluk HR-professional. 57 procent van de HR-professionals maakt zich zorgen over de stand van de economie en dat percentage ligt zestien procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder bijna tweeduizend HR-professionals. In de factoren die de beroepsgroep van doorslaggevend belang achten voor het bepalen van hun werkgeluk is echter niets veranderd.
Er is geen arbeidsmarkt die krapper is dan die van de IT. Ondanks de coronacrisis blijft de vraag naar IT-professionals onveranderd hoog. Uit de 21e Salary Survey van AG Connect en Berenschot blijkt dat IT-professionals de gevolgen van deze krappe arbeidsmarkt sterk voelen. Ze ervaren een hoge werkdruk en praktisch elke professional wordt benaderd door recruiters.
Voor alweer het dertiende jaar op rij kunnen HR-professionals deelnemen aan het HR-Trendonderzoek, het grootste en meest toonaangevende onderzoek naar HR-trends, HR-bestedingen en persoonlijke beloning en waardering.
‘Voor verreweg de meeste werknemers blijft de boodschap inderdaad dat hun salaris achterblijft bij de economische groei,’ stellen Hans van der Spek en Rutger Verbeet vast in het onderzoek 'Wie verdient wat: 2018'. Zij zijn als adviseurs bij Berenschot verantwoordelijk voor de analyse van het nationale loongebouw. ‘Natuurlijk is sprake van een opgaande lijn, maar de handrem staat er toch strak op.’
De behoefte aan real time reporting, vergroting van compliance en de noodzaak van efficiëntere werkstromen jagen de versnelde inzet van ICT in de fiscaliteit aan. Onder het begrip ‘tax technology’ vallen informatietechnologieën als big data-analyse, kunstmatige intelligentie, robotisering en blockchain. Deze tweede digitale (r)evolutie voltrekt zich nu merkbaar binnen de fiscaliteit.
Fien is verantwoordelijk voor zo'n beetje alle visuele reclame-uitingen van het bedrijf. Ze werkt 40 uur per week en verdient 2.250 euro bruto. 'Ik ben benieuwd naar een professionele blik hierop.'
Voor het eerst in jaren stagnatie in vraag naar nieuwe medewerkers, volgens HR-trends rapport.
De sterke economische groei en snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren vragen veel van Nederlandse bedrijven en hun bestuurders. Digitalisering, innovatie en de arbeidsmarkt vormen in 2019 dan ook de belangrijkste strategische thema’s in de Nederlandse boardrooms.
De strijd om personeel zet zich in alle hevigheid voort, nu een krapper wordende arbeidsmarkt het invullen van vacatures steeds lastiger maakt. Huidige medewerkers binden én hen met het oog op de toekomst inzetbaar houden, krijgt bij organisaties dan ook steeds meer prioriteit.
Impact van digitalisering steeds groter op salarisadministratie en personeelszaken. Maar liefst 71 procent van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd gaat veranderen.
HR-professionals in de sectoren openbaar bestuur en zorg & welzijn verwachten dat zij in 2020 meer hinder gaan ondervinden bij het behoud van medewerkers dan hun collega’s in andere sectoren.
Eén op de zes ambtenaren is actief op zoek naar een andere werkgever. En maar liefst twee derde van alle ambtenaren staat open voor een andere baan elders als ‘er een mooie kans’ voorbijkomt. Vooral vrouwen houden hun ogen en oren open. De wens en bereidheid de huidige werkgever te verlaten blijkt uit een voor de zomer gehouden onderzoek van Berenschot en Binnenlands Bestuur onder 1.200 ambtenaren.
Dataveiligheid en digitalisering lage prioriteit voor HR volgens onderzoeksrapport.
In 2019 tast HR dieper in de buidel voor HR-technologie dan het jaar ervoor: maar liefst 56,5 procent van de respondenten geeft aan hier meer of veel meer aan uit te geven (2018: 41,0 procent). Voor 31,9 procent blijft het budget even groot, wat iets meer is dan afgelopen jaar (26,9 procent).
Marketingmanager ziet het plafond van zijn salarisschaal dichterbij komen. Houdt het daar op voor hem of kan hij nog meer gaan verdienen?
Digitalisering gaat een nóg grotere rol spelen in de wijze waarop HR professionals medewerkers inzetbaar houden, nu ontslagen verwacht worden en werving stokt. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2020-2021’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, waarbij aan bijna 2000 HR-professionals is gevraagd aan te geven wat voor hun organisatie de vijf belangrijkste HR-beleidsthema’s voor 2020 en 2021 zijn.
61 procent van de Nederlandse organisaties heeft drastisch in moeten grijpen in hun HR-processen na het uitbreken van het coronavirus. De organisaties hebben HR-processen opgeschort of zelfs stopgezet. Dat blijkt uit een steekproef die gehouden is onder 150 HR-professionals afkomstig uit alle sectoren, uitgevoerd door Berenschot, AFAS Software en Performa.
De salarissen stegen in 2019 met gemiddeld 2,3% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is iets minder dan de toename van 2,5% die het CBS berekende. Ook de verwachte loonstijging in 2020 blijft uit. Dat blijkt uit het salarisonderzoek 'Wie verdient wat?' dat deze week voor de drieëntwintigste keer verschijnt. In het onderzoek worden de salarissen van 266 functies vergeleken.
Hoe krijg je mensen weer aan boord in het post-corona tijdperk? Hoe geef ik mijn personeel de regie over hun toekomst, in tijden van reorganisaties? Hoe laat ik het onderwijsaanbod beter aansluiten op mijn personeelsbehoefte? Zo maar drie van de vele actuele vraagstukken waar werkgevers momenteel mee worstelen.
Bijna alle grote sectoren voorzien een toekomst waarin het aantrekken van nieuwe medewerkers ingewikkelder wordt. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.
In hoeverre heeft het coronavirus invloed gehad op de HR-agenda? Dat was dé grote vraag tijdens de dertiende editie van het HR Trendonderzoek, het jaarlijks terugkerend onderzoek uitgevoerd door Berenschot in samenwerking met Performa en AFAS. Verrassende uitkomst: er hebben zich geen grote verschuivingen voorgedaan. Wel blijkt de Nederlandse economie bijzonder veerkrachtig en is er zelfs weer sprake van krapte op de arbeidsmarkt.
De HR-professionals zijn zich in toenemende mate bewust van de positieve gevolgen van het nastreven van een divers medewerkersbestand. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.
Maar weinig HR-professionals in Nederland merken digitale veiligheid aan als een prioriteit binnen hun organisatie. De urgentie rond het thema neemt zelfs af. Slechts twaalf procent geeft aan dat dataveiligheid een prioriteit is.
Een op de drie HR-professionals vindt dat hun werkgever hen onvoldoende advies en stimulans geeft op het gebied van bijscholing. Aan kosten of werkdruk ligt dit niet, zeventig procent ervaart dat er genoeg budget en tijd is om de eigen kennis te kunnen bijspijkeren.
Voor alweer het veertiende jaar op rij kunnen HR-professionals deelnemen aan het HR-Trendonderzoek, het grootste en meest toonaangevende onderzoek naar HR-trends en aspecten als de dynamiek op de arbeidsmarkt en de impact van digitalisering.
Door de krappe arbeidsmarkt van nu, verschuift de focus van HR-professionals niet alleen naar werven maar ook naar behoud van personeel. Inmiddels ervaart bijna de helft van de organisaties in Nederland moeite met het behoud van medewerkers.
Het HR-trendonderzoek wordt, sinds 2009, jaarlijks gehouden onder HR-professionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij uitgevoerd door Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software.
In oktober 2016 voerde Berenschot in samenwerking met Sdu voor de eerste keer een onafhankelijk onderzoek uit onder notarissen, kandidaatnotarissen, notarisklerken en toegevoegd notarissen.
Benchmarking kan worden gedefinieerd als het vergelijken van ken- en stuurgetallen met die van andere afdelingen (intern) of andere organisaties (extern) als basis voor besluitvorming en gerichte verbetering. Benchmarking staat de laatste jaren sterk in de belangstelling en het belang ervan neemt steeds verder toe. Ook binnen HRM wordt steeds meer gebruikgemaakt van benchmarks, zowel om te sturen op het rendement van HR-beleid als voor het bepalen van de omvang van de personeelsafdeling.
‘Wij willen starten met HR analytics, wat is de ideale opleidingsachtergrond voor de eerste HR analist die ik aanneem?’. Een tijdje geleden hoorde ik een HR manager deze vraag stellen op een congres. Econometrie of computer science, was de algemene consensus onder de aanwezigen. Mijn antwoord week wat af: ‘bedrijfskunde, liefst met HRM als specialisatie, en basiskennis van statistiek’.